Niži porez na imovinu puni budžet

  • 06.09.2013.

Sremska Mitrovica – Poreskim obveznicima u Sremskoj Mitrovici, koji uredno placaju porez na imovinu, Skupština grada odobrila je još jednu olakšicu – smanjenje poreza na nekretnine u ovoj godini za deset odsto. Ako se zna da je poreska osnovica u gradu 0,25 odsto od vrednosti stana ili kuce, što je najniže u Srbiji, onda ne iznenaduje cinjenica da 26.000 poreskih obveznika želi da, urednim placanjem ovih obaveza, ostvari ovaj popust koji, kako je receno, nece važiti samo za ovu godinu, vec i ubuduce.

– Grad ce ubrati oko 40 miliona dinara poreza ove godine. Svi koji su svoju obavezu za prošlu godinu izmirili do 31. decembra 2012. godine ostvaruju popust od deset odsto, što znaci da je za njih stopa poreza smanjena sa 0,25 odsto, na 0,225 odsto. Odlicno ide i ugovorena i reprogramirana naplata dugova iz prethodnih godina, pa ce vec sledece godine gotovo svih 26 hiljada naših obveznika imati popust od deset odsto poreza na kuce i stanove. Danas se ti porezi krecu od dve do šest hiljada dinara po jednom obvezniku, zavisno od velicine i vrednosti stambenog objekta – kaže Duško Šaroškovic, nacelnik Gradske uprave za finansije i budžet.

Pre dve godine uprava grada je donela odluku da obavi popis neoporezovanih kuca i stanova na svom podrucju i da povecanjem broja obveznika obezbedi vece prihode gradu, a da ne povecava pojedinacnu visinu poreza.

– Taj popis je zapravo bio pravo rešenje, jer smo gotovo duplirali broj obveznika i onda stvarno nije bilo razloga da povecavamo poreske stope. Sadašnji popust takode daje odlicne rezultate i ja se zalažem da visina poreza za sledecu godinu ostane ista i da popust od deset odsto važi i dogodine. To ce gradu sigurno doneti vece prihode od povecanja stope, jer su gradani osiromašili i nisu u stanju da placaju visoke poreze, pa onda odustaju od placanja poreza, što gradu donosi štetu, a gradanima nezadovoljstvo. Ovako smo sigurni da cemo ove godine dobiti u budžet oko 40 miliona dinara ovog poreza i isto toliko i sledece godine – kaže nam Branislav Nedimovic, gradonacelnik Sremske Mitrovice.

U susednim sremskim opštinama porez na imovinu se placa u visini od 0,40 odsto od vrednosti imovine, ali se veoma teško naplacuje i izaziva preveliko nezadovoljstvo medu stanovnicima. Istina, te opštine su propustile i priliku da organizuju popis kuca i stanova, pa je porezom na imovinu obuhvaceno od 40 do 60 odsto nekretnina, što opet utice na visinu prihoda od poreza u ovim opštinama.

 

(Izvor: Politika)

Top