Niko neće zgrade u centru grada

  • 04.09.2013.

Propale privatizacije, narazjašnjeni imovinski odnosi, zakasnela restitucija i "podgrejana" cena kvadrata problemi su velikog broja preduzeca u Beogradu. 

Oni za sobom ostavljaju nezadovoljne akcionare, neisplacene plate, ali i ruglo u prestonici, pišu Novosti.

Zgrade velikih firmi zvrje prazne u centru Beograda, pa na mestima gde bi trebalo da budu velelepni objekti - sada se vidi samo prašina i bud.

Zgrada "Jugoeksporta" u Kolarcevoj ulici, površine od 5.505 metara kvadrata, sledece nedelje ce, po peti put, biti stavljena na prodaju. Ovo impozantno zdanje firme, koja je u stecaju, gotovo je ruinirano jer iako atraktivna, lokacija nije uspela da privuce nijednog kupca u poslednjih nekoliko godina. Preduzece je pre više od 12 godina otišlo u stecaj zbog dugovanja bankama. Gradevina u Kolarcevoj ima šest spratova, a na prodaju nije jedino poslednji sprat, jer vlasnik tih prostorija nije "Jugoeksport".

Slicna situacija je i sa imovinom gradevinskog preduzeca "Rad", koja bi do kraja godine trebalo da bude ponudena - na javnu prodaju. Nadležni, ipak, ni ovde nisu optimisticni, jer su se gotovo sve prethodne slicne aukcije završile neuspešno.

"Prostor "Jugoeksporta" prodavace se za pet milijadi dinara", kažu iz Agencije za privatizaciju, pod cijom je nadležnošcu ovaj postupak.

Tržište nekretnina je ionako slabo, a nemogucnost prodaje u najvecem broju slucajeva, pa verovatno i u ovom, je rezultirano visokom cenom objekata. Takode, prodaja imovine "Rada" je samo jedna od brojnih primera firmi koje su u stecaju, a koje je optereceno i Zakonom o restituciji, koja još nije gotova.
Robnu kucu nudili 25 puta?

Pored grada, koji se pretvara u deponiju zapuštenih zgrada i oronulih zdanja, zbog objekata pod katancem ispaštaju i - zaostali akcionari.

Tako je i sa beogradskom konfekcijom "Beko", koja ne može da proda robnu kucu usred Knez Mihailove ulice sa 2.746 kvadrata. Objekat su pokušali da prodaju više od 25 puta, a nakon svakog neuspelog pokušaja cena kvadrata pada. Iako je deo imovine prodat, akcionari nikada nisu dobili novac.

(Izvor: B92)

Top