Ni Srbi iz dijaspore ne kupuju više stanove u Srbiji

  • 23.08.2011.

NOVI SAD / KRAGUJEVAC / ČAČAK / KRUŠEVAC / SUBOTICA – U većini gradova Srbije cena kvadrata je opala, ponegde se uporno drži, ali kupaca svejedno nema. Čak i gastarbajteri, koji su u ovo vreme po pravilu održavali ovo tržište, retko se raspituju za stanove.

Cena kvadrata u Novom Sadu nikada nije bila niža u poslednjih deset godina, ali i prodaja nikada slabija. Sve agencije za nekretnine zajedno mesečno prodaju manje od 20 stanova.

- Garsonjere se prodaju ispod 1.000 evra po kvadratu, a stanovi na manje atraktivnim lokacijama pali su na 750 do 800 evra. Čak i na elitnijim lokacijama, poput Grbavice ili Limana, za stariji stan se ne može dobiti više od 800 evra. Novi stan od 40 kvadrata na prvom spratu na Žitnom trgu, u širem centru Novog Sada, namešten i uknjižen, prodaje se za 35.000 evra, što je ranije bilo nezamislivo – podaci su koje smo dobili od agenata za nekretnine.

Prodaja nekretnina u Kruševcu obično bi dosegla maksimum u toku letnjih odmora, kada su se u grad vraćali radnici iz inostranstva. Oni se, međutim, sada odlučuju za kupovinu manjih stambenih jedinica. Zato građevinci počinju izgradnju zgrada sa stanovima manje kvadrature. Najjeftiniji stanovi na gradskoj periferiji koštaju od 450 do 700 evra a za kvadrat u strogom centru grada, koji je i najtraženiji, treba izdvojiti oko 700 evra. Na tržištu nekretnina u Kragujevcu vlada zatišje, slažu se u agencijama.

- U centru, kvadrat dvosobnog stana, u novogradnji, košta oko 1.000 evra, a starijih 900 do 950 evra, dok se u nešto daljoj Erdogliji i na Aerodromu mogu kupiti i za 700 do 800 evra, a poslovni prostor se gotovo i ne prodaje – navode u agencijama.

Ipak, Andreja Borković nešto je optimističniji u proceni.

- U odnosu na 2008. godinu, prodaja je katastrofalna, ali bolja nego 2009. i 2010. godine. Tržište polako oživljava. Krediti su malo popravili stanje.

U odnosu na period od pre samo nekoliko godina, prodaja stanova u Čačku drastično je opala, za čak 90 odsto, a posao sa nekretninama preuzele su banke. Građevinari u poslednje tri godine ne grade više od četiri do pet zgrada godišnje. Cena kvadrata novog stana kreće se od 600 do 1000 evra. Ipak, stanovi se odavno kupuju pogodbom između prodavca i kupca, pa se tako stariji stanovi do 80 kvadrata mogu kupiti i za 20.000 do 30.000 evra. Najčešće se prodaju udžerice u centru grada, na čijim placevima niču moderne zgrade.

Nekoliko godina unazad i Subotičani su mnogo više kupovali stanove, da bi ih izdavali i tako otplaćivali kupljeni stan ili tako stečeni novac trošili na život. Sada, međutim, nema dovoljno podstanara, jer se cena kreće oko 150 evra za dvosoban i 100 evra za jednosoban stan.

- Građevinski materijal je poskupeo, a cena stanova pala. Na Prozivci kvadrat košta 500 evra i niže, na Radijalcu 600, a u centru od 600 do 700 evra. To su polovni stanovi, a novih je malo i skuplji su za oko 20 odsto – kažu u agencijama.

 

(Izvor : Pravda)

Top