Nema legalizacije za nadogradnju

  • 11.05.2011.

BE­O­GRAD – Bes­plat­na le­ga­li­za­ci­ja bes­prav­no po­dig­nu­tih ku­ća i sta­no­va sa­mo što je po­če­la pre­ma ne­dav­no iz­me­nje­nim po­pu­li­stič­kim uslo­vi­ma Oli­ve­ra Du­li­ća, mi­ni­stra za pro­stor­no pla­ni­ra­nje, ali je od­mah za­pe­la po­sle ne­dav­ne od­lu­ke Ustav­nog su­da Sr­bi­je da je nad­zi­đi­va­nje zgra­da i adap­ta­ci­ja ta­va­na i ve­šer­ni­ca, pre­ma va­že­ćem za­ko­nu, ne­u­stav­no.

Ta od­lu­ka će se pri­me­nji­va­ti čak i re­tro­ak­tiv­no, od­no­si­će se na pret­hod­ne dve go­di­ne, od ka­da je Ustav­nom su­du pod­ne­ta ini­ci­ja­ti­va za oce­nu ustav­no­sti Za­ko­na o odr­ža­va­nju stam­be­nih zgra­da, ko­ji se pri­me­nju­je od 1995. go­di­ne. U Mi­ni­star­stvu za pro­stor­no pla­ni­ra­nje ni­su mo­gli da ka­žu ka­da je Ustav­nom su­du pod­ne­ta ini­ci­ja­ti­va, od­no­sno od ka­da će se pri­me­nji­va­ti od­lu­ka Ustav­nog su­da.

Za­to je me­đu vla­sni­ci­ma mno­gih sta­no­va u Be­o­gra­du ali i osta­lim ve­ćim gra­do­vi­ma u Sr­bi­ji po­čet­kom apri­la na­sta­la pra­va pa­ni­ka po­sle od­lu­ke Ustav­nog su­da da je za nad­zi­đi­va­nje ili adap­ta­ci­ju za­jed­nič­kih pro­sto­ri­ja po­treb­na sa­gla­snost svih sta­na­ra, a ne sa­mo vla­sni­ka 51 od­sto ukup­ne stam­be­ne po­vr­ši­ne, ka­ko pred­vi­đa Za­kon o odr­ža­va­nju stam­be­nih zgra­da. Vla­sni­ci sta­no­va ko­ji su ih ku­pi­li od in­ve­sti­to­ra sa­da zbog to­ga ne­će mo­ći da ih le­ga­li­zu­ju iako su do 1. mar­ta 2010. go­di­ne, po­sled­njeg za­kon­skog ro­ka, pod­ne­li ure­dan zah­tev nad­le­žnim lo­kal­nim slu­žba­ma.

Re­tro­ak­tiv­na pri­me­na od­lu­ke su­da za­sni­va se na čla­nu 61. Za­ko­na o Ustav­nom su­du Sr­bi­je, ko­ji pred­vi­đa mo­guć­nost ospo­ra­va­nja po­je­di­nač­nih aka­ta u pret­hod­ne dve go­di­ne. U Mi­ni­star­stvu za pro­stor­no pla­ni­ra­nje po­tvr­di­li su da će naj­no­vi­ja od­lu­ka Ustav­nog su­da uspo­ri­ti le­ga­li­za­ci­ju, kao i da će se re­tro­ak­tiv­no pri­me­nji­va­ti.

– Ne­ću da vas pla­šim, ali ne mo­gu da ka­žem da će se ta­kvi zah­te­vi za le­ga­li­za­ci­ju re­ša­va­ti. Ne­ma­mo bi­lo ka­kve in­struk­ci­je od nad­le­žnog mi­ni­star­stva – ka­že prav­ni­ca Ode­lje­nja za le­ga­li­za­ci­ju jed­ne od be­o­grad­skih op­šti­na. Ona is­ti­če da je ta­kvih zah­te­va na de­se­ti­ne hi­lja­da i da za­to od­lu­ka Ustav­nog su­da bri­ne gra­đa­ne či­ta­vog Be­o­gra­da, jer su mno­gi krov nad gla­vom obez­be­di­li nad­zi­đi­va­njem ili adap­ta­ci­jom ta­va­na ili ve­šer­ni­ca na pod­ruč­ju ve­ći­ne op­šti­na. „LJu­di stal­no zo­vu i ras­pi­tu­ju se šta će bi­ti sa nji­ho­vom le­ga­li­za­ci­jom. Ni­su to sa­mo lju­di u No­vom Be­o­gra­du i Ze­mu­nu, ta­kvo je sta­nje u či­ta­vom gra­du“, ka­že ova slu­žbe­ni­ca Ode­lje­nja za le­ga­li­za­ci­ju.

 

(Izvor : Pravda)

Top