Nekretnine: Evri stižu iz Crne Gore

  • 11.09.2012.

U agencijama za nekretnine ocekuju da ce se tržište pokrenuti. Cene zasada stagniraju, a moguce je blago pojeftinjenje. Kupci iz Crne Gore pazare stanove za decu na studijama.


Tržište nekretnina konacno bi trebalo da se pokrene ove jeseni, posle najdužeg perioda mirovanja od gotovo godinu dana, ocekivanja su agencija za promet nepokretnostima. Cene zasad stagniraju, ali je u narednom periodu moguca blaga korekcija nadole, od dva do pet odsto. Potencijalnih kupaca ima, kažu agenti, ali se zbog njihove probirljivosti ponuda stanova u glavnom gradu ocenjuje kao veoma loša. U Beogradu se mesecno obavi svega 30 do 40 kupoprodaja i najcešce su to vezane prodaje, veci za dva manja stana. I dalje su najtraženije nekretnine površine do 50 kvadrata.


Vlada je formirana, politicka situacija se stabilizuje, prošli su godišnji odmori i ocekujemo sada vece interesovanje za kupovinu nekretnina - kaže Nedeljko Milinovic, vlasnik agencije “Legat”. - Ako bi banke krenule sa projektnim finansiranjem poboljšala bi se i ponuda nekretnina, jer su za mnoge lokacije izdate dozvole, završeno raseljavanje, ali zbog nedostatka novca investitori ne otvaraju gradilišta. Ponuda nekretnina je loša i samo su varka preplavljeni oglasni prostori u medijima. Jer, vrte se isti stanovi kod vecine agencija. Svaki stan koji ima adekvatnu cenu nade kupca, a kvadrat zaista nikada nije bio jeftiniji nego sada. Naravno, ima i onih prodavaca koji nece da spuste cene, jer im toliko koliko traže završava posao, da prodaju veci i kupe dva manja stana.


Uz vezane prodaje, kako kaže Kaca Lazarevic, suvlasnica agencije “Alka”, pojavili su se i kupci iz Crne Gore, koji za svoju decu, studente, pazare nekretnine. Naravno, medu kupcima ima i naših ljudi iz inostranstva, ali su njihova ocekivanja nerealna, jer misle da su cene kvadrata bagatelne, pa za svoj novac traže previše.


- Verujem da u narednih godinu dana nece biti poskupljenja kvadrata, osim ako baš silne milijarde evra investicija ne udu u zemlju pa to poveca potražnju - istice Milan Simonovic iz agencije “Menadžer”. - Sa druge strane, ukoliko se kriza zaoštri cene stanova ce biti još niže.


STUDENTI


ZA zakup stanova trenutno vlada veliko interesovanje, ali se to nece odraziti na visinu kirija, koje su u poslednjih godinu dana gotovo prepolovljene, kaže suvlasnica “Alke”. Trenutno su najtraženiji manji stanovi u okolini fakulteta. U užem centru Beograda nekretnine do 50 kvadrata mogu da se iznajme i za 200 do 300 evra mesecno.

(Izvor: Večernje novosti)

Top