NBS: Učešće za stambene kredite na osnovu Uredbe vlade

  • 15.06.2011.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas, povodom napisa u domaćim medijima da je centralna banka, samoinicijativno i bez konsultacija donela odluku o povećanju učešća sa 10 na 20 odsto za stambene kredite, da je Odluka NBS doneta na osnovu Uredbe Vlade Srbije i na sednici Izvršnog odbora NBS od 17. maja, u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija.

Odluka o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema (koja se i odnosila na povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto), "doneta je jednoglasno na sednici Izvršnog odbora NBS 17. maja 2011. bez diskusije predstavnika ministarstva finansija po ovoj tački dnevnog reda".

Model dugoročnog stambenog kreditiranja definisan je Uredbom Vlade Srbije "tako da učešće iznosi ukupno 25 odsto od cene nepokretnosti, a od toga korisnik kredita obezbeđuje minimum 10 odsto, a država 15 procenata učešća i to u vidu dugoročnog stambenog kredita", citirala je centralna banka tu vladinu Uredbu.

Prema vladinoj uredbi, "preostalih 75 odsto od cene nepokretnosti, odnosno traženog iznosa kredita, obezbeđuje poslovna banka, a osigurava Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita ."

Uredbom se, takođe, predviđa uspostavljanje hipoteke prvog reda u korist banke (na 75 odsto vrednosti) i u korist Republike Srbije (na 15 odsto vrednosti).

NBS navodi da iz toga proističe da vladina Uredba podrazumeva kredit poslovne banke od 75 odsto vrednosti nepokretnosti, što je niže od granice od 80 procenata koje je predviđeno Odlukom NBS (kada se izuzme 20 odsto učešća).

"Otuda Uredba Vlade Srbije i Odluka NBS nisu u koliziji ni u slučaju odobrenja hipotekarnog kredita sa valutnom klauzulom, jer korisnici subvencionisanih stambenih kredita neće biti u obavezi da obezbede veće učešće od onog predviđenog Uredbom", smatra NBS.

 

(Izvor : Blic)

Top