Naplata samo iz hipoteke,ostala imovina bezbedna

  • 11.08.2011.

Kada klijent prestane da otplaćuje stambeni kredit, banka može samo da aktivira hipoteku, preuzme i proda stan, ali ako dobije manje novca nego što je vrednost kredita, nema dodatnih instrumenata da razliku naplati dužniku.

Kod gotovinskih kredita procedura se razlikuje, zavisno od toga da li je dužnik zaposlen. Ako jeste, banka može da aktivira administrativnu zabranu ili sudskim putem traži da se klijentu zamrznu primanja i novac automatski prenosi banci čim legne na račun, ali najviše do dve trećine zarade. Ako dužnik nema posao ili ne prima platu, banka može sudski da traži zaplenu imovine, od nameštaja do stana.

U praksi, banke uglavnom telefonski opominju klijente čim prođe desetak dana od roka za plaćanje rate. Kad prođe 60 dana, šalju i pismenu opomenu, u kojoj je po pravilu zaprećeno tužbom ukoliko se dugovanja ne izmire u najkraćem roku. Kako je bankama u interesu da klijent nastavi da otplaćuje kredit, redovno će pokušati da pregovaraju s dužnikom o mogućnostima dalje otplate. Tek ako ni to ne uspe, sledi tužba.

- Nijedna banka ne daje kredit na lepe oči, već sa ozbiljnim garancijama da će joj novac biti vraćen. Prvo što urade kad vide da ne mogu da naplate kredit jeste stavljanje zabrane na nepokretnost, odnosno na stan za koji je dužnik uzeo kredit. Stan odlazi na licitaciju, gde se mahom proda za manje novca nego što realno vredi, što nikako ne ide u korist klijenta. Ako se desi da ipak bude dobijeno više novca nego što je ostatak duga, višak ide klijentu - objašnjava beogradski advokat Sava Anđelković.

Advokat Goran Petronijević ističe da su krediti kod banaka u Srbiji urađeni na veliku štetu klijenata.

- U pitanju je pravi zelenaški sistem! Čak i na tim licitacijama nekretnina i automobila najčešće se uzimaju sume dovoljne samo da se pokriju dugovanja banci, dok ih za klijenta nije briga. Ipak, mimo ovoga, banka ne može ništa dužniku jer on ne podleže krivičnom gonjenju - ističe Petronijević.

 

(Izvor : Press)

Top