Nadziđivanje: Svaki stan - jedan glas

  • 23.07.2011.

Ministar Dulić uslovima za nadogradnju: Prilikom davanja saglasnosti, svaki vlasnik stana ima jedan glas, bez obzira na kvadraturu. Dozvola većine za zajedničke prostorije.

Vlada Srbije usvojila je Nacrt izmena i dopuna Zakona o održavanju stambenih zgrada i od parlamenta očekuje usvajanje ovog akta po hitnom postupku. Ako poslanici daju ”zeleno svetlo” na predložene izmene i dopune, ubuduće će za nadziđivanje i pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove biti potrebna odluka skupštine zgrade, za koju će glasati većina od ukupnog broja članova. Dakle, jedan vlasnik - jedan glas, bez obzira na kvadraturu stana koju poseduje, kaže za ”Novosti” Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

- Nemoguće je u Srbiji dobiti stopostotnu saglasnost za nadziđivanje ili pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove - ističe Dulić. - Obavili smo konsultacije sa Ustavnim sudom i našli prihvatljivo rešenje, koje je u skladu sa najvišim pravnim aktom i međunarodnim ugovorima. Ali, Ministarstvo će insistirati na pojačanoj inspekcijskoj kontroli kod sanacije ravnih krovova, nadziđivanja i pretvaranja zajedničkih prostorija. Propisi moraju da se poštuju, a posebno u delu koji se odnosi na statiku ili povezivanje instalacija o čemu se u brojnim slučajevima ranijih godina nije vodilo računa, pa su stanari imali probleme zbog nesavesnih investitora i izvođača.

Kako od 20. aprila kada je stupila na snagu odluka Ustavnog suda koji je proglasio neustavnim odredbe zakona koje se odnose na nadziđivanje, ne postoji mogućnost pribavljanja i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za sanaciju krovova, pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove, a time i izdavanja građevinskih dozvola, Ministarstvo za prostorno planiranje pripremilo je nacrt izmena i dopuna zakona. Predloženim rešenjem omogućava se nesmetano održavanje stambenih zdanja, preciziraju se prava i obaveze skupštine zgrade, štiti javni interes i usklađuje propis sa odlukom Ustavnog suda.

Ovlašćenja

Izrada izmena i dopuna Zakona usledila je nakon odluke Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnim odredbe zakona koje se odnose na nadziđivanje, pretvaranje zajedničke prostorije u zasebnu stambenu jedinicu ili njeno pripajanje susednom stanu u delu koji glasi ”saglasnošću vlasnika kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova”.

 

(Izvor : Novosti)

Top