Mogućnosti ulaganja u Srbiju

  • 13.06.2013.

Na Sajmu investicija u Milanu sa potencijalima za ulaganje predstavili su se Leskovac, Obrenovac, Niš i Subotica. Imamo velike kompanije koje su vec otvorene u Srbiji i za nas je bitno da ih sledimo i da nastavimo da investiramo, porucio direktor Sajma Stefano Inglijet. Srbija je interesantna prvenstveno zbog strucne radne snage, poreskog sistema i privrednog sistema koji je prilagoden novim investicijama, porucuju iz SIEPE.

Tržište nepokretnosti u Evropi pokazuje trend oporavka. To se moglo videti na Sajmu investicija i nekretnina "EIRE" u Milanu koji je jedan od najvecih takvih sajmova u Evropi.

Proizvod krize je da su investitori postali oprezniji i da se okrecu tržištima koja pokazuju vecu sigurnost. Sa potencijalima za ulaganje u Srbiji predstavili su se i Leskovac, Obrenovac, Niš i Subotica.

Italijanski investitori su, kada je rec o Srbiji, zainteresovani za obnovljive izvore energije, poljoprivredu i industrijsku proizvodnju. Iskustava kompanija koje vec posluju kod nas doprinela su da italijanske firme sve više traže mogucnosti da prebace proizvodnju u našu zemlju.

Direktor Sajma nekretnina u Milanu "EIRE" Stefano Inglijet kaže da je Srbija za Italiju veoma važna jer je blizu i zato što su dve zemlje istorijski povezane.

"Mi vec imamo velike kompanije, kao što je 'Fijat' koje su vec otvorene u Srbiji i za nas je bitno da ih sledimo i da nastavimo da investiramo u Srbiji", kaže Inglijet i dodaje da svakako treba da se radi na stvaranju dobre politicke klime, da bi zemlja mogla da bude atraktivna za investiranje.

U Subotici je vec prisutno šest investitora iz Italije.

Laslo Karai iz JP Privredno tehnološki parkovi Subotica ukazuje na to da taj grad ima veliku prednost što se tice slobodne zone i industrijsko tehnološkog parka koji u ovom momentu cini 53 hektara zemljišta u vlasništvu Subotice.

"Grad ima u ovom momentu dosta dobrih mogucnosti za subvencionisanje otvaranja novih radnih mesta iz sopstvenog budžeta. Mi smo na kapiji EU i uglavnom imamo industrijski obrazovanu radnu snagu i ocekujemo investitore koji se bave proizvodnjom", rekao je Karai.

Leskovac, s druge strane, prvenstveno racuna na poljoprivredu. Nenad Arsic iz Agencije za lokalni ekonomski razvoj Leskovac kaže da su u ponudi tog grada zelena zona i prehrambena industrija, ali i drugi potencijali.

Investitori se intersuju za izgradnju autlet centara, jer na jugu Srbije postoje samo dva, rekao je Arsic.

Mnogi potencijalni investitori cekaju da Srbija pojednostavi i skrati procedure za pocetak gradnje.

Aleksandar Radulovic iz SIEPA kaže da je investitorima zanimljivo da pokrivaju ne samo svoje i tržište EU, vec i tržište Ruske Federacije iz Srbije.

"Srbija je interesantna prvenstveno zbog strucne radne snage, poreskog sistema i uopšte privrednog sistema koji je prilagoden novim investicijama", rekao je Radulovic.

Italija je jedan od najvecih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Više od 400 italijanskih kompanija posluje u Srbiji, a one upošljavaju oko 25 hiljada radnika. U pitanju su investicije vredne tri i po milijarde evra.

(Izvor: RTS)

Top