Minimum 20 odsto učešća za stan

  • 09.06.2011.

Banke od 1. jula više neće moći da izdaju stambene kredite s učešćem ili depozitom manjim od 20 odsto, dok će učešće za sve kredite u evrima biti minimum 30 odsto. U Narodnoj banci Srbije kažu da povećavanjem obaveznog učešća za stambene kredite žele da motivišu banke da ove pozajmice odobravaju i u dinarima. Ipak, u bankama tvrde da bi u uslovima dvocifrene inflacije i nestabilnog dinara mesečne kamate iznosile i do 20 odsto mesečno, što je tri puta skuplje od kamata na pozajmice u evrima.

Bankari prognoziraju da će ova mera NBS destimulativno uticati i na tržište nekretnina. Pored ove mere NBS u cilju jačanja stabilizacije finansijskog sektora od 1. jula uvodi i obavezan depozit ili učešće na sve pozajmice u evrima izuzev stambenih kredita.

Banke su ovu meru dočekale sa odobravanjem i u tom smislu podržavaju dinarizaciju i planiraju da prošire ionako bogatu paletu dinarskih keš i potrošačkih pozajmica.

- Sve ove mere su u funkciji dinarizacije i mogle bi da povećaju ponudu svih dinarskih kredita na tržištu, uključujući i stambene. Očekujem da nas banke podrže u procesu dinarizacije, kao što su to do sada radile. Ne slažem se sa tvrdnjama da će obavezno učešće od 20 odsto za stambene kredite u evrima negativno uticati na građevinsku industriju i prodaju stanova. Mislim da će one samo podstaći banke da odobravaju ove kredite u dinarima. Sa stanovišta rizika, to bi bilo dobro i za građane i za državu - kaže Mira Erić Jović, viceguvernerka NBS.

 

(Izvor : Blic)

Top