Meri se vrednost dedovine

  • 12.06.2011.

Ministarstvo finansija tek utvrđuje pravac rešavanja pitanja restitucije. Gde je moguće, vraćanje imovine u naturi, ostalima novčana nadoknada

- Neizvoesnost prihoda države u narednim godinama predstavlja trenutno najveću prepreku u pripremi zakona o restituciji. Ministarstvo finansija, tako, još računa koliko bi državu primena zakona uopšte koštala - saznaju „Novosti“ u Vladi Srbije.

U Vladi, kako nam je rečeno, veruju, a u tome su saglasni i predstavnici Evropske komisije, da je hitno utvrđivanje načina podmirenja nadoknade za imovinu konfiskovanu posle Drugog svetskog rata moralni imperativ, ali i pitanje poboljšanja investicione klime i, definitivno, jedan od zahteva evropskih integracija.
Procene su, međutim, da obzirom na to da je od oduzimanje imovine prošlo dosta vremena, restitucija u naturi u mnogim slučajevima može biti nepraktična i da može pokrenuti pitanje ravnopravnosti onih koji mogu da prime samo delimičnu nadoknadu.

 

Kako „Novosti“ saznaju, još se u Ministarstvu finansija razmatraju mogućnosti da restitucija u naturi izvrši gde je to još moguće, a da se finansijska nadoknada izvrši u svim ostalim slučajevima.

- Ta nadoknada sigurno neće biti realno obeštećenje, već isplata u skladu sa procenjenom sposobnošću države da se preuzme dodatno fiskalno opterećenje - otkrivaju u Nemanjinoj 11.

Računica će, kažu, biti brzo napravljena, a očekuje se da će se Predlog zakona konačno naći u skupštinskoj raspravi tokom jesenjeg zasedanja parlamenta.

 

(Izvor : Novosti)

Top