Manje rate od nedelje

  • 15.04.2011.

Od ponedeljka otpočinje realizacija reprograma dugoročnih pozajmica. Najveći problem kod stambenih kredita koji su sa hipotekom

Već od ponedeljka građani će moći da podnesu zahteve za reprogram kredita u „Rajfajzen banci“. Očekuje se da i druge veće banke krenu u ovaj posao tokom sledeće nedelje ili, najkasnije, posle prvomajskih praznika. Bankari trenutno usaglašavaju dokumenta i podešavaju programe, a građani se na šalterima raspituju šta mogu da učine sa svojim ratama.

Ovo nije srećno rešenje, jer cena ukupnog zajma na kraju isplatnog perioda biće veća, ali za mnoge je slamka spasa. Posebno za korisnike stambenih pozajmica kojima, zbog gubitka posla ili smanjenih zarada preti opasnost da ostanu bez krova nad glavom.

- Kredite mogu da reprogramiraju građani koji kasne sa otplatom rata do 180 dana, oni koji su ostali bez posla, kao i klijenti koje mesečne obaveze „guše“ - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke. - Zbog porasta kursa, mnogima je opterećenje plate ratom zajma povećano i teško otplaćuju uzetu pozajmicu. Svi oni imaju dve mogućnosti da iskoriste grejs period od dve godine ili da produže rok otplate za 24 meseca.

Uz to, postoji mogućnost za građane koji su uzeli gotovinske zajmove sa depozitom, za položeni iznos da umanje ukupan kredit.

Najveći problem je kod stambenih kredita, koji su dugoročni sa hipotekom. Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, do sada je preuzela obaveze da otplaćuje rate za 176 korisnika ovog zajma. To znači da toliko porodica može da ostane bez doma, jer više ne mogu da otplaćuju rate. Sa reprogramom, oni mogu da relaksiraju mesečne obaveze za oko 100 evra.

Tako, na primer, za stambeni kredit od 50.000 evra,sa ratom od 301 evra i rokom otplate od 25 godina ukoliko bi se koristio grejs period od 24 meseca,obaveze bi bile 204 evra,a nakon isteka počeka 310 evra.

Pola miliona

Prema podacima Kreditnog biroa, trenutno je za reprogram „zrelo“ oko 450.000 kredita. To je nešto manje od polovine ukupno uzetih zajmova u Srbiji. Najviše se kasni sa otplatom gotovinskih pozajmica, koje koristi oko 600.000 građana u iznosu od oko 1,2 milijarde evra.

 

(Izvor : Novosti)

 

Top