Legalizacija skupa čak i uz popust

  • 02.08.2012.

Legalizacija bespravnih objekata u mnogim gradovima u potpunosti je zaustavljena zbog visokih naknada.


Prema racunici, uz sve olakšice za kucu od 120 kvadrata u trecoj zoni treba platiti 125.000 dinara.


Prethodnih dana najavljeno je da bi nova Vlada Srbije konacno mogla rešiti problem legalizacije, medutim, ono što ce kociti bice i dalje visoke naknade za uredenje zemljišta u mnogim lokalnim samoupravama.


Popusti su od 99 i 60 odsto, medutim i pored toga, vecina vlasnika nelegalnih zdanja na samom kraju "obustavlja postupak" zbog cene, koju ne mogu da plate.


Naknada za uredenje zemljišta u iskljucivoj je nadležnosti opština i gradova, a poreznici imaju svoje skale pa po jednoj ceni otkupljuju zemljište, a po drugoj prodaju iako je u oba slucaja merilo tržišna vrednost zemljišta.


Naime, mnogo je divljih objekata niklo na državnom parcelama.


To zemljište država je nekada ustupala seljacima na korišcenje, a oni su ga prodavali. Nijedan takav kupoprodajni ugovor nije mogao da se zakljuci u sudu i posledica je veliki broj nelegalnih zdanja. Da bi legalizacija uspela država je dala mogucnost da se parcele kupe.


Za pocetak zemljište za redovnu upotrebu pa tako primera radi u selu Rakovica u opštini Voždovac poreznici kvadrat cene oko 4.600 dinara.


Za zdanje koje u osnovi ima 120 kvadrata to znaci pocetni trošak od gotovo 5.000 evra. A, onda u roku od pet godina treba otkupiti i preostalo zemljište za redovnu upotrebu objekta.


Osim otkupa zemljišta treba platiti i naknadu za uredenje. Za objekat od 120 kvadrata u trecoj beogradskoj zoni, uz sve popuste, ona košta najmanje 125.100 dinara.


Ako nije ispunjen socijalni uslov pa vlasnik za prvih 100 kvadrata ima popust od 60 odsto, a za ostatak placa punu cenu dolazi se do brojke od 834.000 dinara. U šestoj zoni uz sve olakšice cifra za objekat od 120 kvadrata je 42.453, a sa manjim popustom više od 283.000 dinara.


Zato i ne cudi što je do sada u glavnom gradu legalizovano nešto više od deset odsto objekata uprkos pojednostavljenim procedurama i proširenom krugu zdanja koji mogu da dobiju papire.

 

(Izvor: B92)

Top