Legalizacija povoljna, ali komplikovana

  • 13.06.2011.

U kulskoj opštini prijavljeno je više od 1.100 bespravno izgrađenih objekata, a do sada je legalizovano tek oko 170. Za legalizaciju su ponuđene povoljne cene i rok otplate od sedam godina, ali je sama procedura toliko komplikovana, da vlasnici nelegalnih objekata sve obaveze oko legalizacije najčešće prepuštaju inženjerima i stručnjacima koji se bave ovim poslom.

Slobodan Raonić iz Sivca kaže za Press da je kuću sa svim pomoćnim objektima legalizovao za oko 100.000 dinara.

Do šaltera bar 66 puta!

Raonić je, kao i mnogi drugi vlasnici bespravno sagrađenih objekata u kulskoj opštini, posao oko legalizacije poverio građevinskom inženjeru Draganu Pikuli, koji je za Press pokušao da objasni šta sve čeka vlasnika kuće u ovom procesu.

- Za legalizaciju su potrebna 22 zahteva, zbog kojih na razne adrese moraš da ideš najmanje 66 puta, a to se sve dodatno plaća. Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je, recimo, objavio da je konverzija prava korišćenja nelegalnog objekta u pravo privatne svojine besplatna, što je tačno jer država za to ne naplaćuje porez, ali da bi vlasnik objekta to sproveo u delo mora da plati 7.500 dinara. Kad se sve sabere, legalizacija većih stambenih objekata košta od 1.200 do 2.000 evra - kaže Pikula.

Nelegalno 97 odsto kuća

Većinu divljih građevina u Kuli čine porodične kuće podignute na periferiji Kule i Crvenke. One su nikle sedamdesetih godina prošlog veka, kad su se ljudi masovno doseljavali u kulsku opštinu, koja je tada imala jednu od najrazvijenijih industrija u Jugoslaviji.

Ostatak nelegalnih objekata čine razne pomoćne prostorije, kao što su šupe, garaže i letnje kuhinje. Poslovnih objekata podignutih bez dozvole ima vrlo malo jer je, prema rečima nadležnih, ta gradnja bila strogo kontrolisana.

Procenjuje se da je u kulskoj opštini prijavljeno čak 97 odsto divljih građevina.

- Od toga dosada je legalizovano svega 15 odsto. Glavnu smetnju legalizaciji predstavljaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi, jer građani nemaju rešenja da se zemljište vodi na njihovo ime. U kulskoj opštini nije srušen nijedan nelegalni objekat baš zbog toga što je reč uglavnom o porodičnim kućama - kaže za Press načelnica Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine u opštinskoj upravi u Kuli Slavka Kočonda.

Porodicama sa četiri i više članova, koje imaju kuće ili stanove površine do 100 kvadratnih metra, kako ističe Kočonda, omogućena je legalizacija uz popust od 99 odsto, pod uslovom da nemaju drugih nepokretnosti i da im stambeni objekti nisu u ekstra i prvoj zoni.

- Ako su kuća ili stan veći, za narednih 100 kvadrata stambenog prostora legalizacija je omogućena uz umanjenje od 60 odsto. Za stambene objekte preko 200 kvadratnih metara plaća se puna cena legalizacije, ali u opštini Kula nema tako velikih nelegalnih kuća i stanova - navodi Slavka Kočonda.

Povoljnije i za lokale

Vlasnicima bespravno izgrađenih objekata, kako je istakla Kočonda, omogućena je legalizacija u ratama i po najpovoljnijim cenama za uređenje građevinskog zemljišta. Prvobitno je bilo određeno da se legalizacija plaća u 60 mesečnih rata, a kasnije je omogućeno da se stambeni objekti legalizuju u 84 rate.

Za poslovne objekte, čija je cena komunalnog opremanja nešto viša, moguća je legalizacija na četiri godine, umesto na dve, kako je ranije bilo predviđeno. Za vlasnike i stambenih i poslovnih objekta koji svoje obaveze plaćaju odjednom omogućen je popust od 15 odsto.

Četiri građevinske zone

Za legalizaciju bespravno podignutih objekata u kulskoj opštini uvedene su četiri građevinske zone: ekstra, prva, druga i treća. Za njih su utvrđene cene kvadratnog metra korisne površine u Kuli, koje se umanjuju korektivnim faktorima od 0,85 u Crvenki, 0,55 u Sivcu i Ruskom Krsturu, 0,4 u Kruščiću i Liparu i 0,2 u Novoj Crvenki. Maksimalna cena naknade po kvadratnom metru za treću zonu, iznosi 560 dinara.


(Izvor : Press)

Top