Legalizacija: Popust do jula 2015

  • 11.05.2012.

Vlada Srbija usvojila je u četvrtak Predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđeno da se rok važenja popusta za legalizaciju bespravno sazidanih objekata produži za još tri godine, odnosno do 30. juna 2015. Prema rečima Olivera Dulića, ministra za prostorno planiranje prvobitna zamisao bila je da se rok produži za još samo godinu dana, ali je posle konsultacija sa Stalnom konferencijom gradova i opština, predstavnicima građevinske operative i Privrednom komorom Srbije, zaključeno da to ne bi bilo dovoljno.


Prema Zakonu o planiranju i izgradnji popust važi do 30. juna ove godine, ali je odlučeno da se taj rok pomeri zbog ogromnog broja pristiglih prijava građana i ograničenih administrativnih kapaciteta lokalnih samouprava. Ministar Dulić tvrdi da je od stupanja na snagu zakona u Srbiji legalizovano više objekata nego prethodnih 11 godina, otkako je počeo proces legalizacije. Dulić je ocenio da je novi rok za popuste sasvim dovoljan i apelovao na građane da dopune dokumentaciju, a na lokalne samouprave da se bolje organizuju i ubrzaju legalizaciju. Kako kaže, postupak bi mogao da bude brži i što se tiče rada lokalnih samouprava i što se tiče brzine kojom građani prikupljaju neophodnu dokumentaciju.


Prema zakonu popust od 99 odsto važi za kuće i stanove do 100 kvadrata, odnosno 25 kvadrata po članu domaćinstva, ako su ispunjeni socijalni uslovi. Za narednih sto kvadrata važi popust od 60 odsto, a ta povlastica primenjuje se i za one, koji ne ispunjavaju socijalne uslove, a imaju nekretnine do 100 kvadrata. Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstrazoni, a ispunjavanje socijalnih uslova podrazumeva da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze i nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine.

 

(Izvor: Večernje novosti)

Top