Legalizacija konačno uspela?

  • 26.05.2011.

Samo nekoliko nedelja nakon donošenja Pravilnika o legalizaciji u Srbiji, legalizovano je objekata koliko u proteklih 10 godina, kaže Oliver Dulić.

"U nekoliko najvećih gradova pričamo već o hiljadama legalizacija, a tačan podatak ćemo imati za oko 100 dana od početka primene tog pravilnika", rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Ministar je ocenio da je problem legalizacije držao umrtvljen ogroman kapital, veći od 10 milijardi evra.

On je podsetio da je Srbija iz prošlosti nasledila brojne probleme u oblasti gradnje i prostornog planiranja i da bez rešenja tih problema našu zemlju nije moguće zamisliti kao pristojnu državu koja ide ka EU.

Prema njegovim rečima, potrebno je vreme za rešenje tri ključna problema sa kojima se danas suočavamo - nedostatak planskih i urbanističkih akata, nemogućnost brzog izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola i nerešeni pravno imovinski odnosi.

„Nije dovoljan mandat jedne vlade i nekoliko građevinskih sezona da se reši ovako teško nasleđe i da se uspostavi nešto što se u razvijenim evropskim zemljama uspostavljalo decenijama“, kazao je on i ocenio da će Zakon o planiranju i izgradnji, donet 2009. godine, postaviti temelje za rešenje tih problema.

Ministar je istakao da mora da se insistira na tome da se unapred planira gde šta treba da se gradi, da se ne bi desilo da se fabrike grade pored vrtića, hemijski kompleksi pored bolnica ili dvospratne kuće pored solitera od 30 spratova.

On je ukazao da se trenutno svi gradovi i lokalne samouprave nalaze u fazi donošenja prostornih planova.

Osvrnuvši se na privatizaciju zemljišta u Srbiji, ministar je rekao da se ona odvija uspešno i da je do sada obavljeno 15.000 konverzija bez naknada čime se polako ali sigurno stvara tržište gradjevinskog zemljišta.

Ministar je ukazao da Srbija ima problem sa administrativnim kapacitetima, posebno na lokalnom niovu, za sprovođenje reformi u ovoj oblasti.

Dulić je rekao da ga raduje činjenica što će i problem restitucije u Srbiji uskoro biti rešen. "Mi se nadamo da će taj problem biti rešen na pravi način kada su u pitanju stari vlasnici", naveo je Dulić.

 

(Izvor : B92)

Top