Legalizacija će koštati mnogo više

  • 13.06.2013.

Vlasnika nekretnine od 100 kvadrata legalizacija kuce po novom predlogu nacrta zakona o legalizaciji, koštace najmanje 1.500 evra više nego do sada.

Toliko u proseku za objekat te površine košta izrada glavnog projekta koji do sada u mnogim slucajevima nije bio obavezan.

Umesto obicnog izveštaja ili zapisnika gradevinske komisije što je do sada bilo dovoljno za dobijanje gradevinske dozvole, svi oni koji su do 11. septembra 2009. godine sagradili divlje objekte, a u meduvremenu ih nisu legalizovali, sada ce morati da izdvoje više novca.

Cena izrade glavnog projekta se krece od 12 do 30 evra po metru kvadratnom u zavisnosti od zone u kojoj se gradi.

"Sigurno je da ce biti skuplje jer ce ubuduce biti potrebno prikupiti kompletnu dokumentaciju za projekat. Sadržina tog projekta bice posebno uredena i zavisice od vrste i površine nekretnine. Sigurno nece biti isto za kucu od 100 kvadrata i zgradu od preko 1.000. To ce biti zredeno pravilnikom koji ce biti donet odmeh nakon usvajanja Zakona o legalizaciji", rekla je pomocnica ministra gradevine Aleksandra Damnjanovic.

Nacrtom predloženog zakona definisana je dodatno zaštita susedskih prava koja se odnose na udaljenost od susedne zgrade i spratnost. Do sada je važilo pravilo da ukoliko se sused nije bunio tokom izgradnje kasnije nije imao pravo na žalbu.

Ubuduce, onaj koji gradi mora da ima pismenu saglasnost komšija ili suvlasnika. Inace, Ustavni sud je osporio delove Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na legalizaciju, zbog cega je Ministarstvo gradevine pripremilo predlog novog zakona. Nacrt ce do sredine juna biti na javnoj raspravi, nakon cega bi posle usvajanja na vladi trebalo da bude poslat i u parlament na usvajanje.

Ko ne može da legalizuje objekat:
- Objekat izgraden na klizištu ili od neodgovarajuceg materijala
- Objekat napravljen na površinama javne namene ili zoni zaštite kulturnog dobra
- Kada je izgraden na udaljenosti od druge zgrade, kuce manjoj od propisane
- Kada je viši od propisanog

Potrebna dokumentacija:
- glavni projekat u tri primerka
- potvrda o pravu korišcenja, svojine ili zakupa
- dokaz o placenoj naknadi za gradsko-gradevinsko zemljište
- placena administrativna taksa

Ko ima pravo na popust:
- ostavlja se lokalnoj samoupravi na procenu
- domacinstva koja su kupovinom ili izgradnjom trajno rešavala stambeno pitanje
- vlasnici koji su uložili sopstveni novac za uredenje gradevinskog zemljišta

 

(Izvor: B92)

Top