Lakše do stambenih kredita

  • 20.01.2012.

Usvojena uredba o subvencionisanim stambenim kreditima. Učešće smanjeno sa 10 na pet odsto, rok za otplatu kredita do 30 godina. Uredba je usvojena kako bi se povećala tražnja na tržištu nekretnina, saopštila Vlada.


Vlada Srbije usvojila je Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini, kojom je obavezno učešće za subvencionisane stambene kredite smanjeno sa 10 na pet odsto.


Pravo na kupovinu stana, uz subvenciju države, imaće građani koji ne poseduju nekretninu, kao ni stambeni kredit, rekao je ministar prostornog planiranja Oliver Dulić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.


Učešće za kupovinu stana iznosi 25 odsto od cene, od čega je korisnik kredita obavezan da plati minimum pet odsto, a preostalu sumu obezbeđuje država.


Preostalih 75 odsto cene nepokretnosti, odnosno traženog iznosa kredita, obezbeđuje poslovna banka, a osigurava Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita.


Rok za otplatu sredstava iz budžeta Srbije je pet godina, a za otplatu kredita poslovne banke najviše 25 godina, što znači da je ukupan rok otplate 30 godina.


Kamatna stopa za korisnika kredita na deo koji se finansira iz budžeta na ime učešća iznosi nula odsto, a za deo kredita koji finansira banka maksimalna kamata je šestomesečni euribor plus 4,5 odsto na godišnjem nivou.


Maksimalni iznos kredita koji se može odobriti je 100.000 evra, a nepokretnost koja je predmet kupovine mora da bude novoizgrađeni objekat ili da je u postupku izgradnje.


Korisnik kredita ni njegov bračni drug, pojedinačno, ne mogu imati platu veću od 150.000 dinara. Tako je Uredbom povećan limit neto plate za 30.000 dinara. Za otplatu poslednje rate kredita starosna granica korisnika može da iznosi maksimalno 70 godina života.


Na primer, za stan od 40 kvadrata po ceni od 1.290 evra po kvadratu, čija je cena 51.600 evra, minimalno učešće je 2.580 evra, kredit banke 38.700, deo kreditiran iz budžeta 10.320 evra. Rata kredita u prvih 25 godina bila bi 254 evra, a od 25. do 30. godine otplate kredita 172 evra.


Na proleće dva velika stambena projekta


Ministar Oliver Dulić najavio je da će na proleće početi dva velika stambena projekta: jedan u novom naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, drugi za izgradnju 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova u Srbiji.


Dulić je rekao da će u naselju "Dr Ivan Ribar" biti izgrađeno oko 700 stanova. Trebalo bi da radovi počnu u martu i taj projekat će se realizovati po istom modelu kao izgradnja stanova u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu, na mestu nekadašnje kasarne.


Ističući da se privode kraju pripreme za izgradnju socijalnih stanova u Srbiji, on je najavio da bi prvi radovi trebalo da počnu u narednih nekoliko meseci.


Odgovarajući na pitanje novinara da li će stanovi koji se grade u okviru Programa za podršku domaćem građevinarstvu biti preskupi, kao u naselju "Stepa Stepanović" gde je cena kvadrata 1.290 evra, Dulić je rekao da Građevinska direkcija Srbije ne ostvaruje profit u tom poslu, jer na tim lokacijama u Beogradu nije moguće graditi jeftinije stanove a da se poštuju sve procedure.

 

(Izvor: RTS)

Top