Kupe stan na kredit i otplate izdajući na sat ili dan

  • 27.08.2012.

Beogradu cveta novi biznis - iznajmljivanje stanova na sat, dan ili nedelju. Ponuda je raznovrsna i odvija se uglavnom ilegalno, a cene su razlicite i krecu se od 20 do neverovatnih 120 evra po danu.


Upuceni tvrde da je potražnja za ovim stanovima i apartmanima sve veca i da se zbog toga sve više stanodavaca opredeljuje za taj oblik zarade. Sve više je i onih koji su procenili da je i kupovina stana na kredit za ove potrebe isplativa. Da je ponuda raznovrsna, potvrduju oglasi i ponude nekih agencija.


U ponudi su uglavnom garsonjere i dvosobni stanovi, ali sve više ima luksuznih vila. Vlasnik jedne agencije rekao je da se sve više gostiju odlucuje za ovu vrstu smeštaja jer su cena, diskrecija i komfor prednosti u odnosu na hotel.


"Kriza je nametnula nove uslove na prestonickom tržištu turistickog smeštaja, pa je u poslednje dve godine neverovatnom brzinom procvetao novi biznis, izdavanje stana na dan. Vecina ih se nalazi u širem centru, ali ima ih i na Senjaku, Voždovcu, Dedinju i Zvezdari, a cene rentiranja variraju od 25 do 120 evra po danu, u zavisnosti od velicine, nameštaja i lokacije", tvrdi Milan N, vlasnik jedne agencije za rentiranje stanova.


On kaže da se u ovom trenutku u Beogradu na tržištu kratkorocnog najma nalazi oko 400 stanova i kuca.


"Ovakvo izdavanje stanova mnogo je unosnije nego na mesecnom nivou, a pioniri u ovom poslu kažu da je isplativo i podici kredit za kupovinu stana i rentirati ga", kaže Milan N.


Da je to tako potvrduje i Jelena J, vlasnica tri luksuzna stana, koja je pionir u ovom poslu. "Ja sam pocela sa majcinom garsonjerom. Kada sam videla da je to dobra zarada izdala sam i svoj stan na Kosancicevom vencu, a posle toga i svekrvin. Pre nekoliko meseci podigla sam kredit za još jedan stan, koji rentiram, a ratu isplatim za deset dana izdavanja", kaže Jelena J.


Ona dodaje da je za legalno poslovanje potrebno dobiti dozvolu i kategorizaciju i da su to dodatni troškovi, ali istice da je sve više "ilegalaca" u ovom poslu. U agencijama to potvrduju i kažu da nice i nova "branša" - vlasnici koji prostor izdaju na sat.


"Za njihovu klijentelu najbitniji su diskrecija i luksuz, dok je cena sporedna stvar. Njih nema u ponudi i oni se iskljucivo reklamiraju od 'usta do usta', a cena u vecernjim terminima staje od 50 do 200 evra po satu i to su uglavnom nelegalni poslovi", kaže jedan vlasnik agencije.

(Izvor: Vesti - online)

Top