Kupce stanova štitiće polisa

  • 09.10.2013.

Posredovanjem u prometu nekretnina moci ce da se bave samo agencije ili preduzetnici koji su upisani u registar Ministarstva trgovine.

A agenti ce morati da imaju završenu srednju školu i polagace strucni ispit.

Posrednici ce biti u obavezi da imaju i ugovore s osiguravajucim kucama, a te polise štitice nalogodavce ako agencije ne ispoštuju obaveze.

Novi zakon o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina, koji je na dnevnom redu jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, predvida da agencije za promet nekretnina ubuduce sklapaju ugovore s nalogodavcima – kupcima, prodavcima i zakupcima stanova i kuca.

Svi koji se ozbiljno bave tim poslom jedva cekaju da se donese zakon koji bi uveo red u tu oblast, eliminisao nelojalnu konkurenciju i sprecio lov u mutnom. Neregistrovane i neozbiljne agencije nanele su mnogo štete i kupcima nekretnina, i ozbiljnim agencijama koje su se uredno registrovale i prijavile delatnost koju obavljaju, kažu iz agencija za nekretnine za novosadski Dnevnik.

Sagovornik Dnevnika kaže da se ne može desiti da se kupcu proda neka nekretnina pod hipotekom, a da on nije informisan o svim detaljima iz tog tereta. Medutim, ocenjuje korisnim to što ce se ubuduce sklapati ugovori s osiguravajucim kucama koji ce štititi klijente, smatra da ce tako u poslu ostati samo oni ozbiljni.

(Izvor: B92)

Top