Kuće za 500.000 dinara

  • 19.07.2011.

Imanja širom Srbije nude se po niskim cenama, ali uzalud jer kupaca nema. Kompletno domaćinstvo sa kućama, pomoćnim objektima i pet hektara zemlje od 5.000 do 8.000 evra.

Nekretnine u srpskim selima trenutno mogu da se pazare po bagatelnim cenama, čak za samo 3.000 evra. Za napuštena ognjišta, međutim, gotovo da nema zainteresovanih. Cene uglavnom određuje blizina grada, starost i opremljenost zdanja, kao i površina placa. A velika mana udaljenih mesta ogleda se u lošoj saobraćajnoj povezanosti sa najbližom varošicom.

Vršac: U 22 naseljena mesta u opštini Vršac ima nekoliko stotina kuća čiji su se vlasnici iselili i retko se, ili nikad, vraćaju. Većina tih kuća je na prodaju, a cene su mizerne - od 5.000 do 15.000 evra, dok je za novoizgrađenu prizemnu kuću, od sedam do deset ari okućnice, potrebno izdvojiti od 20.000 do 35.000 evra. Ipak, cene su mnogo niže nego u gradu. Primera radi, stara kuća u Vršcu košta isto kao potpuno nova u selu.

- Cene nekretnina su porasle u selima istočno od Vršca, zbog jačanja vinskog turizma. Slične cifre se mogu dostići i u selima ka Beogradu ili u naseljima prigradskog tipa, kao što su Pavliš i Vlajkovac. Tu su cene duplo veće nego u, recimo, Vatinu, selu na granici sa Rumunijom - kaže Božidar Vasilevski, vlasnik vršačke agencije za promet nekretnina “Bole”.

Interesovanja za kupovinu malih imanja u okolini Vršca ipak ima. U poslednje vreme pojedinci ih uzimaju kao vikendice, a većina za stanovanje, jer je život na selu jeftiniji, a uslovi su ujednačeni sa gradskim. Gotovo sva naseljena mesta u vršačkoj opštini imaju asfaltirane puteve, pijaću vodu, organizovanu komunalnu uslugu, dobru električnu mrežu i telekomunikacionu infrastrukturu, a nekoliko većih sela je čak i gasifikovano. Jedino što udaljenijim selima predstavlja problem jeste nepostojanje redovnih autobuskih linija.

Valjevo: U Novom naselju, tri kilometra od centra Valjeva, kuća sa prizemljem i spratom, površine 150 kvadratnih metara, centralnim grejanjem i fasadom, pomoćnim objektom, garažom i sedam ari placa prodaje se za 48.000 evra. Na periferiji Valjeva, pet kilometara od centra grada, prizemna kuća od 140 kvadratnih metara, sa 34 ara placa, garažom od 24 i podrumom od 34 kvadrata, bunarom sa pijaćom vodom i cisternom staje 38.000 evra.

Cene domaćinstava u okolini Valjeva kreću se od 10.000 evra pa do 80.000, poput seoskog domaćinstva na Petničkom jezeru sa kućom od 80 kvadrata, planski građenom, komfornom i uknjiženom, pomoćnim objektom, štalom, bunarom i hlebnom furunom, sve na 90 ari. Seosko domaćinstvo u Družetiću, dvadesetak kilometara od Valjeva i 10 kilometara od Koceljeve, sa tri hektara obradive zemlje, 60 ari voćnjaka u punom rodu, dva hektara hrastove i borove šume nudi se za 50.000 evra.

Šabac: Na šabačkom tržištu nepokretnosti više ne postoji nijedno pravilo, osim da je promet veoma slab. Vlasnica agencije “Studio M” Zora Marković kaže da u ponudi ima više kuća u centru grada, na periferiji, kao i seoskih domaćinstava, kojima je cena poslednjih godina drastično pala. Kvadrat se kreće od neverovatnih 50 pa do 500 evra, ako se izuzmu visokoopremljene kuće u užem jezgru.

- Solidna kuća od 80 kvadrata, novije gradnje sa grejanjem, može se kupiti za 30.000 evra. Ako sačekate zgodnu priliku, pa se vlasniku žuri radi dugova ili sve češćih odlazaka u inostranstvo, proći ćete duplo jeftinije - kaže Markovićeva za “Novosti”.

Potraga za kućom, ipak, nije nimalo jednostavna. Šapčanka Slavica Perišić priča nam da je posetila sve agencije, grad i prigradska naselja, uzduž i popreko. Smatra da cene nisu ni malo povoljne, pogotovo ako se nekretnina kupuje na kredit.

- Udžerica u kojoj ne može pristojno da se živi, sa malim dvorištem u centru grada, košta 36.000 evra. Opet, na Letnjikovačkom brdu gastarbajteri nude nameštenu kuću od 200 kvadrata, sa priključkom na gas, po istoj ceni. A, suštinski, obe prilike su nepovoljne - kaže Slavica.

U selima u okolini Šapca domaćinstva sa okućnicom od 10 do 20 ari prodaju se od 3.000 do 4.000 evra. I pored tako niske cene, retko ko želi da ih kupi, pa su opustela i zarasla u korov.

Kragujevac: Prodaja nekretnina na području Kragujevca u zatišju je. Trgovci kažu da je ponuda velika, a mali je broj onih koji kupuju. Prema rečima Radiše Milićevića, vlasnika Agencije “Milićević”, kuće od 80 do više od stotinu kvadrata sa okućnicom na udaljenijoj periferiji grada i okolnim selima nude se po ceni od 8.000 do 16.000 evra. Reč je o lokacijama svega od deset do petnaest kilometara udaljenim od grada, dok su u “zabačenijim” selima cene i niže.

Niš: Cene kuća sa placem na teritoriji Niša kreću se od 5.000 do 200.000 evra. Kako ističu u agenciji “Aleksić”, najviše para, od 150.000 do 200.000 evra, treba izdvojiti za kuću između 100 i 150 kvadrata u naselju Beverli hils.

U seoskim naseljima osrednja kuća sa desetak ari placa može da se kupi od 5.000 do 15.000 evra (Donja Trnava, gde se najviše i traži), u Suvom Dolu kuća od 100 kvadrata staje oko 30.000 evra, a u Sićevu vikendica od 80 kvadrata i 10 ari placa košta od 15.000 do 20.000 evra. Ima sela gde se kompletno domaćinstvo sa kućama, ekonomskim objektima i pet hektara zemlje može pazariti od 5.000 do 8.000 evra.

Leskovac i Vranje: Promet nekretnina u leskovačkom i vranjskom kraju opao je za trećinu u gradovima, dok se u seoskim sredinama i ne pamti kada je neko dobro prodao ili pazario imanje. Solidno očuvana seoska kuća sa tridesetak ari okućnice u blizini veće saobraćajnice, recimo Grdelice ili Vučja, može se pazariti za 10.000 evra. Tako, recimo, u selu Priboju prodaje se kuća novije gradnje, kompletno opremljena, sa nameštajem i tehnikom, za 10.000 evra, ali kupaca nema.

Još je gora situacija za seoska imanja u planinskim krajevima, koji praktično nemaju cenu, jer se niko ne interesuje da ih kupi.

Salaši na severu Bačke

Prema nezvaničnim podacima, svaka treća kuća u selima na severu Bačke je na prodaju, i to po bagatelnim cenama. U Subotici takođe ima dosta kuća, što starijih, što novoizgrađenih, koje traže novog vlasnika, samo što su one i do deset puta skuplje od domova u selima. Tako se, na primer, u Stanišiću može kupiti kuća sa dve sobe, dve kuhinje, okolnim štalama, svinjcima i čardacima za samo 6.500 evra. U Bajmoku kuća od oko 100 kvadratnih metara košta 18.000, dok za istu kvadraturu u gradu treba izdvojiti od 20.000 evra u Železničkom naselju do 88.000 evra u širem centru Subotice.

Rusi dolaze u Aleksinac

U Aleksincu osrednja kuća sa dva do tri ara placa u samom gradu staje između 15.000 i 40.000 evra. U poslednje vreme Rusi i Italijani kupuju cela domaćinstva u pojedinim selima.

 

(Izvor : Novosti)

Top