Krov nad glavom i za sirotinju

  • 29.06.2011.

Povoljno - Stanovi koji se grade u naselju Duvanište prodaju se po ceni od 756 evra za kvadrat, prednost imaju i mladi bračni parovi, invalidi i samohrane majke

Gradska stambena agencija raspisala je konkurs za prodaju 97 stanova u niškom naselju Duvanište po ceni od 756 evra po kvadratu, što je najjeftinija varijanta da se u Nišu dođe do krova nad glavom. Konkurs traje do kraja juna, a pravo da ga kupe po subvencionisanoj ceni imaju samo građani Niša pod uslovom da već nemaju stan.

Ovo je druga zgrada socijalnog stanovanja koja je izgrađena u Nišu. Pre dve godine na istoj lokaciji izgrađeno je 68 stanova koji su se prodavali za 856 evra po kvadratu, ali su se umesto sirotinje u socijalne stanove uselile imućnije Nišlije.

Donet pravilnik

Miomir Pešić, direktor Gradske stambene agencije kaže da su poučeni ranijim iskustvom sada izgradili manje stanove kako bi oni bili dostupniji što većem broju građana, a grad je subvencionisao njihovu izgradnju, pa im je cena niže za 100 evra.

- U prethodnoj zgradi iste veličine izgrađeno je 68 stanova. Sada smo u istoj takvoj zgradi napravili 97 stanova, ali veličine od 37 do 65 kvadrata kako bi im cena bila niža, pa time i interesantnija za naše sugrađane. Na osnovu Strategije socijalnog stanovanja, koju je donela Skupština, grad Niš je obezbedio 35 miliona za subvencionisanje izgradnje ovih stanova. Osamnaest miliona je obezbeđeno tako što se grad odrekao naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, a 17 je uloženo direktno u izgradnju. Zahvaljujući tome uspeli smo cenu stanova da smanjimo za 100 evra - objašnjava Pešić.

Konkurs je otvoren do kraja meseca, a mogu se prijaviti sve Nišlije koje nemaju stan.

Pešić navodi da je Upravni odbor Gradske stambene agencije doneo pravilnik za prodaju ovih stanova. Osnovni uslov je da je kandidat iz Niša i da nema drugi stan u vlasništvu. Prednost imaju i mladi bračni parovi, invalidi i samohrane majke. To je prvi korak za zbrinjavanje onih koji još nisu rešili stambeno pitanje.

Konkurisaće za kredit

- Prema našim poslednjim podacima, u Nišu ima 10.000 porodica koje nemaju stan. Cilj nam je da za tri do pet godina svima pružimo mogućnost da se skuće bilo kroz kupovinu ili kroz zakup stanova. Nameravamo da konkurišemo za kredit Evropske banke za razvoj od 32 miliona evra.

Radi se o vrlo povoljnom kreditnom aranžmanu sa grejs periodom od pet godina i niskom kamatom. Od tog novca napravili bismo 300 stanova, od kojih bismo 200 prodali za 600 evra po kvadratu, a ostale bismo izdali i zakup. Novcem ostvarenim od prodaje i zakupa gradićemo stanove dok svaki Nišlija ne dobije svoj dom - obećava Pešić.

Najjeftiniji u Srbiji

Cena od 756 evra po kvadratu, po kojem se prodaju stanovi Gradske stambene agencije, najniža je u Nišu. Na istoj lokaciji u novogradnji stanovi se prodaju po ceni od 850 pa do 900 evra.

 

(Izvor : Press)

Top