Kriza rasterala kupce stanova

  • 24.08.2011.

Puklo tržište - Pored toga što nema kupaca za takozvane jeftine stanove, u novosadskim agencijama ne kriju da je smanjena potražnja i kod tradicionalno imućnih kupaca, koji su i u najtežim vremenima do sada uvek bili dobra klijentela.

Prodaja na tržištu nekretnina je u ozbiljnom padu, dok u Novom Sadu, za razliku od ranijih vremena, novca za stanove više nema ni u buđelaru bogate klijentele. U većini novosadskih agencija se ne sećaju kada su poslednji put prodali neki luksuzni stambeni prostor, dok su u retkim prilikama poneki bogati Rusi ili direktori predstavništva stranih kompanija odvajali i po milion evra za raskošne vile u luksuznim delovima grada.

Trenutno, agencije teško prodaju i stanove čija cena kvadrata prelazi 1.500 evra, a cene navodno luksuznih stanova i kuća postoje samo fiktivno.

Svi su oprezni i štedljivi

- Kriza je uradila svoje, mada i dalje ima lokacija koje drže cenu, ali se zna da se ti stanovi ne prodaju. Reč je o tzv. luksuznim stanovima koji se nalaze uglavnom duž novosadskog keja i imaju pogled na Dunav, kod kojih cena kvadrata staje između 1.800 i 2.000 evra. Dobro je već poznato da je cena fiktivna i da niko nema kupovnu moć, ili se prosto ne usuđuje da odvoji toliko novca za stan od 100 i više kvadrata - objašnjava za Press direktorka agencije „Budućnost nekretnine" Eleonora Vasović.

Vasovićeva kaže da kod nas više nema kupaca koji ne pitaju za cenu.

- Ja sam dugo u poslu i dobro znam da se visoke cene za luksuzne objekte na tržištu više ne postižu. Naravno, ako ćemo iskreno, onaj ko želi luksuz taj ne živi u stanu, nego u velelepnim kućama. Novi Sad ima delove grada u kojima se nalaze takvi objekti. Recimo kuće, odnosno vile nadomak Jodnje banje i oko Medicinske škole koštaju prava bogatstva, po nekoliko miliona evra, a kupci su najčešće ovdašnji biznismeni i direktori inostranih kompanija. Jedno vreme i tatarsko brdo je imalo taj prefiks mondenskog, ali tamo je građeno bez dozvola - naglašava Vasovićeva. I u drugim novosadskim agencijama kažu da, pored toga što nema kupaca za tzv. jeftine stanove, ovoga puta oseća se tržišni strah i kod onih bogatih kupaca koji su do sada godinama i u najteža vremena redovno bili dobra klijentela.

Slično u celoj Srbiji

Glavni urednik lista „Ekonomist" Milan Ćulibrk komentariše za naš list da prodaja nekretnina i inače ide slabo, a da se to ovoga puta odrazilo na svim nivoima.

- U Beogradu se mesečno proda jedva dvadesetak stanova, a još manje u nekim drugim gradovima u Srbiji. Građanima je sve skupo, pa čak i jeftini stanovi, iako mislim da takvi više ne postoje. Takođe, udar i posledice krize i nemaštine se kao po običaju najčešće osete na tržištu nekretnina - objašnjava Ćulibrk.

Najskuplja vila - u bescenje

Jedna od najskupljih novosadskih vila nalazi se u ulici Jovana Cvijića. Ovaj objekat se prostire na bezmalo 2.000 kvadratnih metara, a sagrađen je u neposrednoj blizini porodične kuće Balaševićevih. Zamkovi su, po mišljenju mnogih, potencijalno najskuplje nekretnine u Vojvodini. Ipak, pošto u većinu njih godinama nije ulagano, a i nalaze se van važnijih trasa i naselja, procenjuje se da bi u ovom trenutku mogli biti prodati samo u bescenje - od 100.000 do 250.000 evra.


(Izvor : Press)

Top