Kredit u francima ojadio 25.000 ljudi

  • 07.08.2011.

Više od 25.000 građana u Srbiji nalazi se u velikom problemu, jer su im zbog jačanja švajcarskog franka rate u dinarima udvostručene u odnosu na period od pre četiri godine.

Država i Narodna banka Srbije zasad ne pominju fiksiranje kursa franka na razuman nivo, kao što se to planira u Hrvatkoj, gde je situacija alarmantnija. Za to vreme klijenti vagaju da li da prebace svoj kredit u sigurniju valutu - evro. Međutim, u tom slučaju bi novi kredit bio veći od onog koji su podigli pre tri godine, jer je franak skočio i u odnosu na evropsku valutu.

- Podigao sam kredit u švajcarcima pre četiri godine. Rata mi je tada, prevedeno u evre, iznosila oko 250 evra, a sada je zbog kursnih razlika dostigla 340 evra. Da ne pominjem paradoks da mi se posle četiri godine otplate ukupan dug povećao. Podigao sam oko 70.000 franaka, što je tada iznosilo 43.000 evra, a danas mi je prevedeno u evre ostalo oko 55.000 evra duga. Dakle, svaki mesec plaćam oko 400 franaka, što je pre tri godine iznosilo oko 20.000 dinara, a danas 38.000 dinara - priča S. P. iz Beograda.

On je sada u velikoj dilemi da li da sačeka da franak počne da slabi ili da odmah prekine agoniju i reindeksira kredit u evre. Mnogi ekonomisti smatraju da treba sačekati s reindeksiranjem stambenog duga.

- Ni Švajcarskoj ne odgovara jak franak. Njihova centralna banka obara baznu kamatu, pa očekujem da će franak brzo početi da slabi. Naravno, to odmah znači da će se smanjiti i rata kod svih kredita vezanih za tu valutu - objašnjava ekonomista Goran Nikolić.

U Srbiji je do sada osigurano više od 60.000 stambenih kredita, a u NBS navode da ih je čak 40 odsto indeksirano u švajcarcima.

- Od ukupnog iznosa duga po kreditima stanovništva, na pozajmice u francima odnosi se gotovo 21 odsto. U čitavom proteklom periodu, naročito u vreme kada je došlo do velike ponude kredita u francima, upozoravali smo građane da budu oprezni i da se ne zadužuju dugoročno u toj valuti. Krajem 2008. preporučili smo bankama da ponude olakšice klijentima bez dodatnih troškova, na primer konverziju, produženje roka otplate, kao i prevremenu otplatu. U maju smo i zabranili odobravanje kredita u francima - kažu u NBS.

Na pitanje da li savetuju reindeksiranje kredita, nismo dobili konkrektan odgovor, ali su napomenuli da centralna banka Švajcarske čini sve da smiri jačanje njihove nacionalne valute.

Eurobanka EFG u segmentu stambenih kredita ima više od 7.000 klijenata i 200 miliona evra plasmana, a čak 80 odsto je indeksirano u švajcarcima.

- Klijenti koji su se zadužili u švajcarskim francima najčešće su to činili zbog stambenih kredita. Tim klijentima nudimo besplatnu konverziju u evro, bez dodatnih troškova - kaže za „Blic“ Vladan Vilotijević, direktor razvoja u Sektoru za poslovanje sa stanovništvom.

Ipak, ni posle konverzije, ističe on, problem nije rešen, jer zbog rasta franka srazmerno raste i dug u evrima.

- Procenjujemo da je za poslednjih pet godina švajcarska valuta ojačala prema evru za 35 evrocenti. Tako je ukupna protivvrednost kredita od 80.000 evra uzetih u švajcarcima narasla za 25 odsto ili na više od 100.000 evra - zaključuje Vilotijević.

U Unikredt banci direktno savetuju klijentima da kreditne obaveze u francima prebace u dinarske ukoliko se radi o gotovinskim i potrošačkim kreditima, odnosno u evre ukoliko su u pitanju stambeni krediti.

- Procedura za reindeksaciju je znatno uprošćena i svodi se na podnošenje zahteva u banci, koja ga po ubrzanoj proceduri uzima u obradu koju ne naplaćuje - kažu u toj banci.

U Hrvatskoj predlažu spuštanje kamata

U Hrvatskoj je vlada predložila da sve banke spuste kamate na kredite u francima na nivo koji će sniziti rate građanima na početni iznos, s tim da se kurs franka fiksira.

 

(Izvor : Blic)

Top