Koliki će biti porez na stan

  • 30.07.2013.

Iako smo u poslednji cas izbegli drakonski skok nameta na nekretnine jer je povucen predlog o novim porezima, u suštini se i nismo baš skroz spasili.

Od 2014. godine gradani i kompanije koje imaju nekretnine u vlasniištvu placace porez na imovinu po pravilima drugacijim od onih koja važe danas, piše Dnevnik.

Veci uticaj u obracunavanju poreza imace tržišna cena stana. Za neke, to ce znaciti da ce za tu vrstu poreza morati da odvoje više novca, dok ce drugi, možda, platiti manje. To ”možda” je tu jer je kod nas obicaj da kada nešto treba da pojeftini, ima bar sto razloga da se to ne dogodi, dok se kod poskupljenja ne susrecemo s takvim problemima.

U opštinskim i gradskim poreskim upravama ovog leta se vredno radi. Sve one dužne su da do kraja novembra izacunaju i objave prosecne cena kvadrata u svakoj zoni, i to na osnovu tržišnih cena. Sada se ta vrsta poreza obracunava se po potcenjenim vrednostima. To se posebno odnosi na kompanije, koje su do sada placale po knjigovodstvenoj vredosti, dok ce ubuduce i zanjih važiti tržišna cena. Predvideno je da makismalna stopa bude 0,4 posto, a lokalne samouprave do konca novembra treba da obaveste privredu i gradane o tome po kojoj stopi ce obracunavati porez.

Poznato je da kod nas iz godine u godinu cene stanova padaju. Razlog je slaba potažnja, kao rezultat niskog standarda. Posebno gradskom stanovništvu potrebni su stanovi. Rado bi ih kupili sada, u vreme sniženja, ali vecina nije sigurna u posao, banke u njih, pa svi zajedno cekaju da prode kriza i dodu bolji dani.

A koliko pad cena nekretnina utice na obracun poreza na imovinu koji je prikazan na ovogodišnjim poreskim rešenjima?

"Ovogodišnje cene nekretnina zaobišle su obveznike tog poreza" – kaže nacelnik Gradske uprave za porez i finansije u Sremskoj Mitrovici Dušan Šaroškovic.

" Mi svake godine pri obracunu uzimamo statisticke podatke za prethodnu godinu pa je tako i sada. Što se tice cene kvadrata koji ce se uzimati od naredne godine pri obracunu, mogu vec sada kazati da ce pojedinim vlasnicima koji imaju nekretnine na našoj teritoriji kvadrat pri obracunu poskupeti a nekima nece. O detaljima cu moci da kažem više kada završimo posao kako to predvidaju novi propisi."

Što se tice Novog Sada, tu, izgleda, sledi više poskupljenja nego pojeftinjenja kad je u pitanju obracun pomenutog poreza.

"Ovde se kvadrat obracunavao po cenama iz 2009. godine, a najviša je bila 95.000 dinara" – kaže nacelnik gradske poreske uprave Miroslav Laslovski.

"Nama, kao i ostalim kolegama iz ove službe, sledi pravljenje novih pravilnika za obracun za 2014. godinu. Izvesno je da ce cena za pojedine objekte biti viša. Istovremeno cemo proširiti prvu, najskuplju zonu. Tu ce uci veci prostor nego sada jer se i grad proširio. A o detaljima kada svi uslovi pod kojima ce se naredne godine placati porez budu poznati."

Poreznicima u svim opštinama i gradovima ce dobro doci i da provere bazu podataka. Jedno istraživanje pokazalo je da cak 40 odsto nekretnina u Srbiji nije ni u kakvoj poreskoj evidenciji. Zato bi sve te zaturene trebalo naci i uruciti im poreska rešenja. Što je osnovica veca, i opštine ce imati šansu da vode fleksibilniju poreksu politiku i da obezbede više prihoda.


(Izvor: B92)

Top