Kinezi grade solarnu elektranu u Vranju

  • 20.09.2011.

U Vranju je potpisan ugovor između grada Vranja i kineske kompanije „Euro Solar Park“, čija se vrednost procenjuje na 300 miliona evra.


Kako je ranije saopšteno Kinezi će, posle današnjeg potpisivanja ugovora, već aprila naredne godine početi sa izgradnjom fotonaponskog parka za solarnu energiju na površini od 500 hektara kapaciteta 150 megavata


- U ovom momentu blizu smo dostizanja potrebnih ekonomskih uslova u nameri da započnemo izgradnju pilot projekta -  rekao je Stiven Hou, predsednik i  izvršni direktor kompanije i dodao da se narednih meseci očekuje pozitivan odgovor Ministarstava za infrastrukturu i energetiku za dobijanje energetske dozvole.


Potpisnici ugovora najavljuju da će za pet godina Vranje biti  jedan od nekoliko velikih centara solarne energije u Evropi.


- Projekti u Vranju ne samo da će doprineti snažnom širenju „Euro Solar Parka“ u jugoistočnoj Evropi, već su i velika mogućnost za Srbiju da razvije svoje kapacitete u proizvodnji obnovljive energije i da promoviše sebe kao energetskog lidera u ovom delu Evrope -  rekao je Gvapo Tripović, Direktor „Euro Solar Park Srbija“ i regionalni direktor za jugoistočnu Evropu.


Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić nije krio svoje oduševljenje što je dogovor nakon godinu dana pregovora konačno definisan ugovorom o saradnji.


- Kada govorim o projektu, reći ću da je ovo najveća investicija koja se dogodila u regionu južne Srbije. Ovaj projekat će uticati da Vranje postane jedan od lidera u proizvodnji zelene energije u Evropi. Ovo, takođe, pokazuje da je Grad Vranje ozbiljan i odgovoran partner - rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja.


Na sajtu kompanije Euro solar navodi se da je nivo sunčevog zračenja u Srbiji gotovo 40% veći od evropskog proseka. Prema podacima Euractiv, najveći potencijal za korišćenje solarne energije je na jugu Srbije, a gradovi sa najvećim potencijalom su Niš, Kuršumlija i Vranje.

 

(Izvor: Juzne vesti)

Top