Kazna za nedovršene turističke objekte do dva miliona evra

  • 20.09.2011.



Investitori koji premaše rok izgradnje ili renoviranja turističkih objekata u Beogradu i Novom Sadu biće novčano kažnjeni, a kazne su do dva miliona evra na godišnjem nivou, predviđeno je uredbom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.


Uredbom o utvrđivanju prioritetnih turističkih destinacija, lokacija i objekata, koja je doneta u junu ove godine, svi nedovršeni turistički objekti imaju rok dve godine za završetak radova, a rokovi su postavljeni i za izgradnju novih turističkih objekata.


Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kazao je danas novinarima ispred hotela Metropol, čije renoviranje je trebalo da se završi aprila 2009. godine, da je sada dat rok za završetak izgradnje tog hotela do juna 2013. godine, odnosno dve godine od donošenja Uredbe.


"Prioritetne turističke destinacije, Beograd i Novi Sad moraju biti uređeni", istakao je on.


"Grčka firma Greko, koja je investitor renoviranja hotela Metropol, dala je obećanje da će jedan deo radova na tom hotelu biti dovršen do kraja januara 2012. godine, a ceo hotel do kraja naredne godine", kazao je Ćirić.


U junu prošle godine je isti investitor obećao tadašnjem ministru trgovine Slobodanu Milosavljeviću da će renoviranje tog hotela biti gotovo za devet meseci, a tada je ministru obećano i da će hotel Jugoslavija biti renoviran za dve godine, dakle do kraja 2012. godine.


"Oni koji se budu odlučili da kupe hotele moraju biti svesni roka završetka radova, kako za renoviranje tako i za gradnju novih hotela", rekao je Ćirić.


On je dodao da Ministarstvu nije prioritet da naplati kazne, već da projekti renoviranja i izradnje trurističkih objekata budu gotovi u roku.


"Turističke inspekcije će od sada kontrolisati radove, a prioritetni objekti su u užem centru Beograda i Novog Sada", istakao je Ćirić.


Ministar je kazao da rekonstrukcija hotela Metropol košta od 20 miliona do 25 miliona evra, a hotela Jugoslavija do 50 miliona evra.


Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Goran Petković dodao je da se ta Uredba trenutno odnosi na Beograd i Novi Sad, a uskoro će se primenjivati i u drugim gradovima u Srbiji.

(Izvor: EMG)

Top