Kamate bez promene

  • 22.05.2011.

Poslanici ”pretresli” amandmane na Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Banke neće moći jednostrano da menjaju kamate na odobrene kredite.

Poslanici Skupštine ”pretresli” su u ponedeljak amandmane na Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a konačnu reč daće u sredu kada će glasati o tekstu koji uvodi nova pravila bankama.

Ovaj akt predviđa da banke više neće moći jednostrano da menjaju kamate na odobrene kredite. Guverner NBS Dejan Šoškić rekao da je cilj zakona ”da obezbedi celovito i tačno informisanje svih onih koji koriste usluge banaka”.

Banke su dužne da jasno kažu koji troškovi padaju na teret onoga koji uzima pozajmicu, kao i podatke o visini kamate i kako će se ona menjati na godišnjem nivou. Korisnik uvek može da isplati kredite pre vremena, a da mu se oduzmu troškovi kamata. Novina je i da klijenti više neće plaćati gašenje kartica, kao što je to do sada bio slučaj.

Zakon stupa na snagu početkom sledeće godine i važiće retroaktivno tj. i za one klijente koji su uzeli pozajmice pre nego je akt stupio na snagu, ali samo na onaj iznos kredita koji će otplaćivati posle početka primene zakona.

 

(Izvor : Novosti)

Top