Kad nema registra, i varalice prodaju stanove

  • 15.08.2011.

Uprkos nameri države da Zakonom o planiranju i izgradnji onemogući nesavesne investitore da varaju građane prodajući jedan te isti stan više puta, još uvek se vuku repovi mutljaroša koji žele da se obogate na nezakonit način, varajuću građane. To potvrđuje najsvežiji primer upravo pritvorenog Novosađanina koji je u naselju Detelinara iste stanove prodavao više puta, a jedan čak u pet navrata, oštetivši 40 kupaca i stekavši protivpravnu imovinsku korist od čak milion evra.

Neke opštine još nisu ni oformile registar, druge ga ne vode kako treba i ne ažuriraju podatke. S tim u vezi, vojvođanski ombudsman je nedavno ocenio da opštine ne vode registar na pravi način i da je ideja o njegovom vođenju u samom začetku. Posebno je važno da se od suda pribavljaju kopije overenih ugovora, a po anketi sprovedenoj u 11 vojvođanskih opština, kopije se dostavljaju samo u dve, dok u dve registar nije ni uspostavljen. Po našim saznanjima, Novi Sad i Kikinda su primeri kako treba da se uradi Registar investitora.

Šta svaka lokalna samouprava mora da zna? Po zakonu o planiranju i izgradnji, Registar investitora predviđa javnu evidenciju o svim raspoloživim podacima o fizičkom ili pravnom licu kao investitoru. Treba da sadrži podatke o izvršenom inspekcijskom nadzoru – urbanističkom, građevinskom, Inspekcije rada, ekološkom, komunalnom... Lice ovlašćeno za vođenje Registra obavezno je da obavesti sve nadležne organe da dostavljaju neophodne podatke koje treba da sadrži Registar, od gradske uprave za inspekcijske poslove, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, Osnovnog, Apelacionog i Privrednog suda u Novom Sadu...

U evidenciji treba da budu sve građevinske dozvole izdate od 11. septembra 2009. koje se odnose na sve investitore, dakle, i fizička i pravna lica. Sve to je organizovano za Novi Sad i svi podaci u vezi s izdatim građevinskim dozvolama mogu se dobiti u Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove u Radničkoj 2 svakim radnim danom. Međutim, sve ove provere moraju da urade sami građani, potencijalni kupci stanova, da bi videli s kim imaju posla i da li da se upuste u posao s konkretnim investitorom ili ne jer sav rizik je, u krajnjem slučaju, njihov.

U Registru su i rešenja Građevinske inspekcije koja se odnose na obustavu radova i na zatvaranje gradilišta investitorima, kojih je samo do polovine maja ove godine u Novom Sadu bilo 93. Svi ti podaci trebalo bi da pomognu kupcima da ne izvise pri kupovini nekretnine i ne nasednu na prevaru jer ako je nekom investitoru inspekcija zatvorila gradilište, znači da je počeo da radi nepropisno pa se može očekivati da će se prevarantski ponašati i ubuduće, zbog čega ga treba zaobići u kupovini stana ili druge nekretnine. R. Dautović

Opštinama slede kazne

Članom 8 Zakona o planiranju i izgradnji iz 2009. propisano je obavezno vođenje registra investitora u svim jedinicama lokalne samouprave. Međutim, po raspoloživim podacima, ovaj posao u većini opština u Srbiji ide prilično aljkavo, iako je u Ministarstvu za prostorno planiranje, životnu sredinu i rudarstvo još ranije upozoreno na to da svi moraju da uspostave ovu evidenciju, što će se i kontrolisati i kažnjavati. A to se, bar po najnovijim informacijama, može očekivati uskoro.

 

(Izvor : Dnevnik)

Top