Izvestan povraćaj samo za otete njive

  • 08.07.2011.

Nacrt zakona o denacionalizaciji trebalo bi da bude završen za desetak dana. Izvesna naturalna restitucija, kao i finansijsko obeštećenje, a o supstituciji još nema dogovora

RADNA grupa Vlade Srbije koja priprema nacrt zakona o denacionalizaciji trebalo bi za desetak dana da privede posao kraju. Tada bi, prema najavama, mogla da počne i javna rasprava. Izvesno je da će zakonom biti predviđena naturalna restitucija, kao i finansijsko obeštećenje, ali u radnoj grupi još nema dogovora o modelu supstitucije, odnosno zamene potraživane imovine nekom drugom imovinom približne vrednosti.

U Vladinoj radnoj grupi nema nijednog predstavnika starih vlasnika i njihovih naslednika, iako je na tome insistirala Mreža za restiticiju. Jer, kako kažu, ovim zakonom se rešava sudbina 140.000 porodica koje potražuju nepokretnosti oduzete posle Drugog svetskog rata. Stari vlasnici zalažu se za naturalnu restituciju i supstituciju, što bi i za državu, kako kažu, bila najpovoljnija varijanta.

- Ako bi se primenjivao i metod supstitucije, država bi sva potraživanja uspela da vrati u naturi, čime ne bi bilo potrebe za finansijskim obeštećenjem - kaže Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju. - Postavlja se pitanje kojim podacima raspolaže radna grupa, i koje su joj polazne osnove za izradu nacrta. Mi smo Vladi Srbije još u februaru dostavili podatke koliko i šta se potražuje, kao i koliki je to procenat u odnosu na sadašnju državnu imovinu. Na osnovu tih podataka zaključak radne grupe bi trebalo da bude mogućnost naturalne restitucije i supstitucije.

Prema informacijama do kojih su došle „Novosti“, procene ukazuju da je u najvećem broju slučajeva moguće izvršiti povraćaj poljoprivrednog zemljišta, koga, inače, i ima najviše u strukturi otete imovine.

Novi sastanak radne grupe za izradu zakona o restituciji zakazan je za ponedeljak, 11. jul. Zakon bi trebalo da bude usvojen na jesenjem zasedanju, a podnošenje zahteva za povraćaj imovine moguće je tek sredinom sledeće godine, i trajaće šest meseci.

- Zakon treba da predvidi i kojoj instituciji stari vlasnici treba da podnesu zahteve - kaže Antić. - Mislimo da lokalne samouprave nisu dobro rešenje, jer se u praksi pokazalo da taj posao u slučaju vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama efikasno radi Direkcija za restituciju.

Zabrana prometa

Mreža za restituciju smatra da bi država hitno ovih dana morala da donese zakon o zabrani prometa oduzete imovine. Naime, postoji realna opasnost da će vlast pokušati nasilno da promeni sadašnje stanje državne imovine, čiji će deo prepustiti javnim preduzećima i lokalnim samoupravama, što bi onda u mnogim slučajevima onemogućilo naturalnu restituciju.

 

(Izvor : Novosti)

Top