Izbeglicama u Srbiji 10.000 stanova

  • 14.11.2011.

U Srbiji bi u narednih pet godina trebalo da bude izgrađeno deset hiljada stanova za zbrinjavanje najugroženijih izbegličkih porodica.

 

To je predviđeno regionalnim projektom stambenog zbrinjavanja koji je usvojen na Ministarskoj konferenciji 7. novembra u Beogradu.


Realizacija treba da počne polovinom iduće godine, objasnila je zamenica srpskog komesara za izbeglice Svetlana Velimirović.


Projekat koji su četiri zemlje regiona pripremile zajedno s UNHCR-om neće rešiti, kako je rekla, sve probleme izbeglica u našoj zemlji, ali će obezbediti krov nad glavom većem delu onih koji žive u privatnom smeštaju i svima koji su još su kolektivnim centrima.


Ceo projekat u vrednosti 580 miliona evra omogućiće da u regionu za pet godina "krov nad glavom" dobije oko 73.000 "najranjivijih" kategorija izbeglica i manji broj interno raseljenih osoba.


Od ukupne sume, kako je navela, Srbiji je namenjeno 335 miliona evra, Hrvatskoj 120 miliona, BiH oko 101 milion i Crnoj Gori 27 miliona evra. "Srbija će sama obezbediti 34 miliona evra, Hrvatska 29 miliona, BiH 15 miliona i Crna Gora četiri miliona evra", precizirala je Velimirović.


Na ovaj način, kako je kazala, Srbija planira da zbrine 16.780 izbegličkih porodica ili 45.000 ljudi, među kojima je i 800 preostalih izbeglica korisnika kolektivnih centara.


"U Srbiji se u kratkom roku nije gradio tako veliki broj stanova za povlašćenu kupovinu ili najam", kazala je Velimirović, i dodala da će rokovi zavisiti od projektne dokumentacije i spremnosti opština.

 

(Izvor: B92)

Top