I stari stan uz dotaciju?

  • 25.06.2011.

Hoće li država da ponudi dodatne olakšice za stambene kredite. Skoro milijarda dinara dostupna za povoljnije zajmove

Građanima su stambeni krediti uz subvenciju države očito nepristupačni, čim je u ovoj godini iskorišćena samo trećina odobrenog iznosa kojim se iz budžeta pomažu ovi zajmovi. Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, u aprilu ove godine je, na primer, odobreno samo 106 dotiranih stambenih pozajmica. U isto vreme, banke su plasirale 445 komercijalnih, iako su kamate i do dva odsto veće kod zajmova koje ne pomaže država.

Iz Vlade ovih dana stižu uveravanja da je budžet Srbije spreman i za, eventualno, veće interesovanje građana za subvencionisane kredite i da su spremni da, za ovu namenu, izdvoje i iznos više od dogovorenih 1,7 milijardi dinara. Ali, s obzirom na to da su novi stanovi za većinu građana apsolutno preskupi, skoro milijardu dinara izdvojenih sredstava može se, bar u ovoj godini, nameniti za zbrinjavanje onih koji, i pored očite krize, žele da uđu u avanturu nabavke stana.

Inače, u ovoj godini dobijanje subvencije za stambene kredite je po novim, pooštrenim uslovima. U odnosu na prethodnu godinu smanjeno je učešće države sa 20 na 15 odsto, a građani mogu da kupuju samo nove stanove. Zbog niže cene, građani su se uglavnom odlučivali za naselje Stepa Stepanović u Beogradu. U ostalim gradovima, takve mogućnosti nije bilo.

Malo odobreno

- Uredba NBS o povećanju učešća za kredite indeksirane u evrima je, kako kaže guverner Šoškić, preventivna, jer su i do sada, prema podacima Nacionalne korporacije osigurani krediti u Srbiji u proseku bili odobravani do nivoa od 67,24 odsto u odnosu na vrednost založene nekretnine. Dakle, znatno ispod uspostavljenog limita od 80 odsto za evro indeksirane stambene zajmove. Vrlo je slično i sa subvencionisanim zajmovima. Prosečan subvencionisani kredit iznosi oko 34.000 evra, a to je suma za koju se u Beogradu ili Novom Sadu najviše može kupiti garsonjera. To znači da su građani davali znatno veće učešće od deset odsto, da bi kupili stan neke prosečne kvadrature.

 

(Izvor : Novosti)

Top