I opštine prodaju državne kvadrate

  • 16.03.2012.

Republika Srbija još nema kompletiranu evidenciju o nepokretnoj i pokretnoj državnoj imovini. Javna svojina će uskoro imati još oko 200 titulara - pokrajine, opštine, gradovi...


Srbija, prema zvaničnoj evidenciji Republičke direkcije za imovinu, u svom vlasništvu trenutno ima 152.326 hektara, 15 ari i 90 kvadrata poljoprivrednog, 317.926 hektara, 12 ari i 50 kvadrata šumskog i 41.489 hektara, 75 ari i 30 kvadrata građevinskog zemljišta.


To je imovina koju je do sada država uspela da evidentira po Zakonu o sredstvima u svojini Republike Srbije iz 1996. godine. Lista državnih nepokretnosti još nije konačna, a velika je verovatnoća da će zahvaljujući Zakonu o javnoj svojini, koji je stupio na snagu 6. oktobra prošle godine, evidencija uskoro biti kompletirana, ali to će biti kratkog daha. Jer, osim Republike, koja je deceniju i po bila jedini vlasnik, javna svojina će uskoro imati još oko 200 titulara - pokrajine, opštine, gradovi... Kada imovinu, koju sada koriste, vrate u svojinu, novi vlasnici imaju pravo da nepokretnosti otuđe, da pribave nove, a nemaju obavezu da o tim promenama dostavljaju podatke Republičkoj direkciji za imovinu.


Prema Zakonu o javnoj svojini, da bi se, na primer, opština upisala u katastar kao vlasnik neke nekretnine, mora da dostavi dokaz da je ta nepokretnost kao državna evidentirana u Republičkoj direkciji za imovinu, koja o tome izdaje potvrdu - kaže, za "Novosti", Srboljub Panić, pomoćnik direktora Direkcije. - Ukoliko nije, imovina prvo mora da se evidentira. Tako će se dopuniti spisak državnih nepokretnosti. Takođe, Direkcija daje i potvrdu da li nekretnina za koju se traži upis u katastar može da bude predmet restitucije, odnosno da li je po Zakonu o prijavljivanju oduzete imovine do 2006. godine podneta prijava bivšeg vlasnika ili njegovih naslednika.

 

(Izvor: Večernje novosti)

Top