Građevinarstvo na stranputici

  • 20.12.2011.

Problemima srpskih građevinara ne vidi se kraj. Ove godine bez posla je ostalo više od pet hiljada radnika, a 30 preduzeća je nestalo, kažu u sindikatu. Zahvaljujući merama Vlade, Srbija jedina u regionu ostvarila rast u oblasti građevine, tvrde nadležni.


Građevinarstvo u Srbiji zbog krize trpi sve jače udarce. Sindikat građevinara tvrdi da je ove godine bez posla ostalo između pet i šest hiljada radnika, a 30 preduzeća je ugašeno.


Skupština Srbije bi ovih dana trebalo da prihvati predlog Vlade da se program podsticaja za građevinu nastavi i sledeće godine. Nadležni podsećaju da je, zahvaljujući tim merama, Srbija jedina u regionu imala rast u građevinskom sektoru.
Godinama proizvođači crepa i blokova imaju sve manje posla. Manje se zida, pa i njima prodaja ide sve lošije, a posebno od 2008. godine.


"Ovogodišnja prodaja je otprilike na nivou prošlogodišnje. Ni u kom slučaju ne bih mogao da potvrdim da je došlo do rasta, bar kada je reč o viskogradnji", kaže direktor "Potisja Kanjiža" Ištvan Jenei. Prema njegovim rečima, srpski proizvođači crepa bi bez izvoza bili osuđeni na smrt.


Pre krize gotovo 90 odsto crepa kupovalo se za nove objekte, a danas čak polovina je za sanaciju starih krovova. Da je za srpske neimare posla sve manje potvrđuje, kažu u sindikatu, to što je od 2008. godine bez posla ostalo između 15 i 20 hiljada ljudi.
Duško Vuković iz Samostalnog sindikata građevinarstva napominje da, gledano iz ugla radnika, nije došlo do velikog pomaka.


"Možemo da kažemo da se smanjuju ljudski resursi i ove godine oko 6.000 radnika ostalo bez posla. Preduzeća su otišla u stečaj ili su zaposleni poslati na prinudno odsustvo duže od 45 dana", navodi Vuković.


Država pomaže građevinarstvo


Država je ove godine pokušala da pomogne građevincima tako što je finansirala gradnju infrastrukture, stanova za tržište i za socijalno ugrožene, tako da je na 250 gradilišta angažovano 85.000 radnika.


"Moram da kažem da smo mi jedina država u ovom delu Evrope koja je imala rast u građevinskom sektoru, i to isključivo zahvaljujući ovom programu", isitiče ministar prostornog planiranja Oliver Dulić.


Ministar kaže da će sledeća godina biti teška, dodajući da je minstarstvo obezbedilo deo sredstava. "Važno je da počnu da funkcionišu privatne investicije, jer bez njih za građevinu nema boljih dana", napominje Dulić.


Naredne godine država će građevinarima pomoći sa 17 milijardi dinara. To je veoma važno, jer, čak i kad je i drugima teško, kako nadležni kažu, tu na svaki uloženi dinar dolaze tri dinara investicija u druge delove privrede, a novo radno mesto povlači četiri novozaposlena radnika.


Pritom, građevina se u krizi pokazala kao najranjivija – za tri godine u svetu je bez posla ostalo pet miliona građevinskih radnika.

 

(Izvor: RTS)

Top