Građevinari se nadaju pomoći države

  • 30.09.2011.

Sindikat radnika građevinarstva zatražio je da Vlada Srbije produži rok važenja Zakona o podsticanju građevinske industrije i na 2012. godinu.


Sindikat je upozorio da građevinski radnici u Srbiji žive u veoma teškim uslovima, uprkos merama vlade, usvajanju Zakona o podsticanju građevinske industrije i produženju važenja Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.


U građevinskoj industriji, kako je zaključeno, i dalje se radi u nesigurnim uslovima, radnici svakodnevno ostaju bez posla, redovnih isplata zarada, bez redovne uplate doprinosa, a mnogi su bez ikakvih primanja i po više meseci.


"Na desetine hiljada zaposlenih je dovedeno u stanje egzistencijalne nesigurnosti i beznađa, bez dostojanstva i prava na rad", ocenili supredstavnici sindikata.


Republički odbor sindikata smatra da treba pripremati aktivnosti imere koje će sektoru građevinarstva poboljšati poziciju, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.


"Vladi Srbije uputićemo zahtev da poveća iznos poreskih olakšica na zarade, smanji doprinose i uvede druge stimulativne mere za građevinska preduzeća", rečeno je na skupu.


Kako se dalje navodi, sindikat traži da se preduzmu hitne mere za smanjenje rada na crno i organizuje efikasan inspekcijski nadzor, kao i da se kroz izmene Zakona o javnim nabavkama, omogući domaćim građevinskim preduzećima da budu izvođači na projektima koje kreditiraju strane banke i fondovi.


Između ostalog, zahteva je i da se građevinskim preduzećima omogući plaćanje PDV-a po naplati izvedenih radova, a ne po fakturisanju, kao i da se formira Ministarstvo građevinarstva i stimuliše obrazovanje za građevinska zanimanja.


Građevincima bolje tek 2013?


Generalni direktor fabrike cementa Holcim-Srbija Gustavo Navaro kaže da bez aktivnije investicione aktivnosti u građevinarstvu nema ni veće prodaje cementa, koja se očekuje tek 2013. godine.


''Ekonomsku krizu najviše trpi građevinski sektor, a ove godine je bio mali broj velikih infrastrukturnih projekata, kao i projekata individualne izgradnje'', objasnio je Navaro.


On je istakao da je prodaja cementa u ovoj fabrici na nivou prošle godine, a da se na poslovanje fabrike značajno odrazio i nedavni embargo na Kosovu, gde Holcim plasira oko osam odsto proizvodnje.


Uz to, na tržište Srbije je uvezeno oko 60.000 tona cementa iz Turske, Albanije i Kosova, koji je veoma lošeg kvaliteta, naveo je Navaro.

 

(Izvor: B92)

Top