Građevinari bez posla, 22000 nezavršenih stanova

  • 01.08.2012.

Izgradnja i prodaja stanova pre cetiri godine bio je jedan od najunosnijih poslova. Tada je u gradevinskoj operativi bilo zaposleno oko 120.000 radnika, a danas manje od 70.000.


"Mi u ovom momentu imamo po zvanicnim podacima preko. Stižu anuiteti, velike kamate i pitanje šta ce biti sa takvim stanovima", kaže Goran Rodic, sekretar Odbora Privredne komore Srbije za gradevinu.


Rodic kaže da gradevinska industrija traži da se reprogramiraju svi krediti koje su uzimani za proizvodnju, da se snize kamatne stope. "To su zelenaški krediti, da se stimulišu izvozno orijentisane firme", kaže Rodic, prenosi RTS.


Kako se najavljuje, država ce nastaviti izgradnju naselja Stepa Stepanovic na Voždovcu i Doktor Ivan Ribar u Novom Beogradu, kao i subvencionisanje kredita za kupovinu stanova u novogradnji.


"Ne možemo prekinuti radove, moramo to završiti, jer to je uložen novac, sklopljeni su ugovori, preuzete su obaveze od prethodne vlade i to sve moramo završiti i staviti u funkciju i dati na korišcenje gradanima koji su poceli to da kupuju", kaže Velimir Ilic, ministar gradevine i urbanizma.


Ilic navodi da se moraju povecati kreditne linije i da mora više pažnje posvetiti socijalnom stanovanju.


Nebojša Rapajic iz Odbora PKS za promet nekretnina navodi da je u odnosu na pocetak krize, do danas prodaja pala do 50 odsto, a u nekim podrucjima možda i više.


"Najviše opterecuje dužina dobijanja dozvole. Dozvola se dobija od godinu do godinu i po dana, procedura oko dokumentacije traje da biste uopšte zapoceli gradnju. Gradevinci ocekuju pomoc vlade", kaže Rapajic.


Najavljuje se i nastavak subvencija kredita za energetsku efikasnost i brža legalizacija bespravno podignutih objekata.


(Izvor: Glas javnosti)

Top