Graditelji pod lupom

  • 28.04.2011.

Novina - Građani na sajtu www.beograd.rs mogu da saznaju sve o investitoru objekta u kom žele da kupe stan i tako budu sigurni da niko neće da ih prevari Grad Beograd je napokon odlučio da stavi tačku na brojne prevare nesavesnih investitora, koji su godinama unazad uzimali novac lakovernim kupcima.

Sugrađani od 21. aprila na sajtu www.beograd.rs, u delu Gradske aktuelnosti, mogu da pogledaju osnovne podatke o investitoru i objektu koji se gradi, čime se mogućnost da budu prevareni značajno smanjuje. Reč je o registru investitora za pravna i fizička lica, sa podacima o izdatim građevinskim dozvolama od 11. septembra 2009. godine.

- Građani pre kupovine mogu videti šta i ko gradi, da li je i šta ranije gradio. Konkretno, u registru se vode podaci da li je investitor fizičko ili pravno lice, osnovni podaci u smislu jedinstvenog matičnog broja, poreskog i identifikacionog, i kraće informacije o objektu koji se gradi. Tokom gradnje objekta ubacivaće se i podaci o inspekcijom nadzoru - kaže za Press Milan Vuković, sekretar za urbanizam i građevinske poslove.

Podaci iz registra biće ažurirani jednom nedeljno, a Sekretarijat za urbanizam će opominjati sve relevantne organe (od opština, inspekcija i republičkih službi) koji ne budu poštovali zakonsku obavezu i na vreme dostavljali informacije u registar. Od prošlog avgusta lokalne samouprave imaju obavezu da počnu da vode registar, ali ne i da ga istaknu na sajtu.

- Grad je odlučio da registar bude javni dokument jer je to u interesu kako građana tako i ljudi koji se bave građevinskom delatnošću. U registar je dosad zavedeno 330 građevinskih dozvola i upisano oko 150 investitora, ali se konstantno radi na unosu i dopuni podataka - ističe Vuković.

Najčešće žrtve sumnjivih investitora jesu građani koji kupuju stan u izgradnji. Povoljna cena, dobra lokacija i kratak rok izgradnje mame sugrađane da u startu daju deo para ne sluteći da su novac i stan zauvek izgubljeni.

- Kada smo odlučili da proširimo porodicu, podigli smo kredite za kupovinu stana u izgradnji. Investitor nam je uzeo novac, a od stana smo videli samo parče papira, pa nam predstoji niz godina podstanarskog života - priča sugrađanka Ana Babić.

Nešto bolje prolaze kupci stanova u sivoj fazi. Umesto da im predaju potpuno završene stanove, investitori u jednom trenutku odustaju od gradnje.

- Zgrada u kojoj sam kupio garsonjeru je makar delom izgrađena, ali morao sam da uložim još nekoliko hiljada evra da bi bila useljiva - rekao nam je muzičar Marko Veličković. On veruje da se sa objavljivanjem spiska investitora i njihove poslovne prošlosti sumnjivi preduzetnici u startu diskvalifikuju, što će doprineti manjem broju prevara prilikom prodaje stanova.

Kako izgleda registar

U registar se upisuju ime i prezime, adresa i JMBG ukoliko se u ulozi investitora pojavljuje građanin. Kad je investitor preduzeće, mora da stoji poslovno ime, sedište, PIB broj i ime i prezime ovlašćene osobe. Registar sadrži i podatke o broju i datumu izdavanja građevinske dozvole, koju su izdali sekretarijati za urbanizam i legalizaciju i opštine, sa osnovnim informacijama o objektu koji će se zidati, pravosnažnosti dozvole, prijavi radova, datumu početka i završetka gradnje. Činjenice o inspekcijskom nadzoru - urbanističkom, građevinskom, ekološkom, komunalnom i inspekcije rada - u toku gradnje objekta, podaci o prethodnim sazidanim građevinama investitora na teritoriji grada, informacije o sudskim sporovima i vođenju krivičnog postupka protiv graditelja takođe će biti deo registra.

 

(Izvor : PressOnline)

Top