Grad hoće da gradi stambeno naselje!

  • 14.06.2011.

Loznica - Vojni objekat „Klupci", na površini od skoro 14 hektara, nalazi se u istoimenom lozničkom predgrađu i od pre tri godine je ispražnjen.

Kasarna je od 2009. uvrštena u Master plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje VS, a prvenstvo u prenosu prava na korišćenje ima lokalna samouprava. Grad bi na toj lokaciji gradio stambeno-komercijalan sadržaj.

Kasarna potpuno prazna

Prema Generalnom urbanističkom planu Loznice, zemljište na kome je kasarna ima vojnu namenu, ali bi na jesen trebalo da bude usvojen novi u kome će mu namena biti promenjena. U lokalnoj samoupravi razmišljaju o izgradnji stanova na toj lokaciji i veruju da resorno ministarstvo neće imati ništa protiv jer je kasarna prazna i tamo nema značajnih objekata.

Milojka Smiljanić, načelnica gradske uprave, kaže da je Ministarstvo odbrane predvidelo da za vojne objekte dobije nadoknadu, ali lokalne samouprave nemaju novac i to valja uzeti u obzir.

- Parcela je velika i na dobroj lokaciji. Gledaćemo da nam se zemljište ustupi bez naknade ili da u partnerstvu sa Ministarstvom radimo neki objekat na toj parceli, a to bi mogli biti stanovi za vojna lica, ali i radnike državnih organa, lokalne samouprave i socijalno ugrožene. Da bismo to radili, moramo imati saglasnost resornog ministarstva kome ćemo se uskoro obratiti. Utvrđeno je da se zemljište vodi na Ministarstvo odbrane i očekujemo da će prihvatiti naš predlog jer se taj objekat ionako ne koristi - kaže Smiljanićeva.

Ideja da se kasarna vrati Loznici, odnosno Klupcima, nije nova. Grupa građana je pre nekoliko godina tražila vraćanje kasarne Klupcima, odnosno nekadašnjeg seoskog imanja na kome se ona nalazi, ali je Ministarstvo odbrane zahtev odbilo kao neosnovan jer je zemljište vlasništvo vojske.

Svi ulazi zakatančeni

Vladan Danilović, predsednik MZ Klupci, kaže da je tolika površina sa urađenom infrastrukturom izuzetno privlačna i nada se da će prostor kasarne biti iskorišćen na najbolji način.

Kasarna se u Klupcima nalazi od sredine prošlog veka, a danas je prazna i polako propada. U njoj je 26 objekata ukupne površine od oko 7.130 kvadratnih metara, od kojih je većina u lošem stanju. Pristup objektima je zabranjen, obezbeđuje ih i održava čuvarska služba, a svi ulazi su i danju zakatančeni.

Koliko vredi kasarna u Klupcima, teško je reći. U agencijama za prodaju nekretnina kažu da, ako bi se zemljište prodavalo kao njiva, u tom delu Klubaca ar bi koštao do 200 evra, ali bi cena mogla biti i 4.000 evra ukoliko bi bilo isparcelisano i na njemu urađene ulice.

Čeka se dogovor

Kasarna, koju NATO tokom agresije 1999. nije gađao, atraktivna je lokacija kojoj je teško prognozirati sudbinu. Činjenica je da propada, kao i da grad do nje želi da dođe, ako je moguće, bez ikakvih troškova. Nekadašnja dika armije i mesta propada iza bodljikave žice i čeka dogovor države i grada, koji se još nije obratio resornom ministarstvu, a kad će, ne zna se.

 

(Izvor : Press)

Top