Franak sad juri nizbrdo

  • 17.08.2011.

Samo strpljivo - Ekonomski stručnjaci očekuju dalji pad švajcarske valute i savetuju građanima da ni u kom slučaju ne žure sa konverzijom stambenih kredita u evre.

Najzad dobre vesti i za dužnike čiji su krediti vezani za franak - švajcarska valuta je za četiri dana oslabila za čak deset dinara (srednji kurs je prošlog četvrtka bio 100,13, a juče 90,05 dinara). Tako će svi kojima narednih dana dospevaju rate kredita platiti i po nekoliko hiljada dinara manje.

Pad švajcarca, kažu ekonomisti, direktna je posledica intervencije Centralne banke te zemlje, a naši stručnjaci prognoziraju dalje slabljenje franka i savetuju građanima da ni slučajno ne žure sa konverzijom stambenih kredita u evre.
Dogovor sa NBS

Guverner Dejan Šoškić rekao je juče da je jedno od rešenja za kredite u švajcarskim francima da se produže rokovi dospeća, što bi smanjilo mesečne rate.

- Postoje različite mogućnosti za olakšavanje tereta građanima koji su uzeli kredite u švajcarcima, a pre svega se odnose na redizajniranje plana otplate zajmova. Verujem da je u kontaktu sa bankama moguće da svaki klijent nađe odgovarajuće rešenje - istakao je Šoškić.

I guverner je upozorio da kod svih valuta u režimu slobodnog formiranja njihovih cena na međunarodnom tržištu postoji period rasta i period pada.

- Ono što se desilo sa frankom jeste da je doživeo vrednost koju istorijski nije imao i verujem da dugoročno ni Švajcarska neće biti zadovoljna da taj visoki nivo franka opstane - naveo je Šoškić.

Predsednik IO Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji Vladimir Čupić naveo je da očekuje da će bankari za mesec-dva postići dogovor sa NBS koji će olakšati otplatu kredita u švajcarskim francima.

- Moraće da se nađe neko rešenje za klijente koji su se zaduživali u švajcarskoj valuti jer su zbog poremećenog odnosa franka i evra u problemu i ti klijenti i njihove banke - kazao je on.

Ekonomista Miladin Kovačević poručuje da sada nikako ne treba prelaziti na drugu valutu, niti tražiti produžetak roka otplate.

- Pad vrednosti franka bio je očekivan posle mera kojih će biti još, pa se očekuje i dalji pad ove valute. Treba sačekati da se vidi dokle će se njegova vrednost spuštati, pa tek onda donositi odluke o promenama u otplati kredita - upozorava Kovačević.

I ekonomista Goran Nikolić upozorava dužnike da nikako ne prebacuju kredite u neku drugu valutu.
Podeliti gubitak

- Evro će gotovo sigurno rasti, a dinarski krediti su ubedljivo najskuplji. Ne treba padati ni u zamke banaka kada daju prebacivanje kredita u drugu valutu besplatno, pošto one to naplate na neki drugi način - ističe Nikolić.

Njegov kolega Milan Kovačević ističe da bi banke u Srbiji morale da preuzmu deo odgovornosti.

- Banke bi trebalo da prihvate činjenicu da su se neopravdano obogatile na onima koji imaju kredite u švajcarcima i trebalo bi da se odreknu dela te koristi kako bi sada klijentima olakšale otplatu. Ako to neće, valja razmišljati o nekom porezu koji bi im se propisao na visoke kursne razlike - ističe Kovačević.  

Ivana Žigić, Beograd

(Izvor: Press)

Top