Euribor skače na 2,2!

  • 13.05.2011.

Loša vest - Sve veća inflacija i rast kamate centralne evropske banke utiču i na poskupljenje kredita u Srbiji. Građanima koji otplaćuju stambeni kredit od 50.000 evra rata veća za 20 evra

Građani Srbije koji su uzeli kredite indeksirane u evrima moraće da izdvoje više novca za mesečnu ratu zbog sve većeg rasta kamatne stope centralne evropske banke.

Kako bankari u Srbiji procenjuju da će se do kraja godine šestomesečni euribor sa aktuelnih 1,6 odsto povećati na najmanje 2,2 odsto, za isti procenat (0,6 odsto) porašće i ta vrsta bankarskih pozajmica.

S obzirom na to da poslovne banke u Srbiji „cenu" kredita vezanih za evro obračunavaju na osnovu kretanja euribora, odnosno referentne kamatne stope Evropske banke, ukupna kamata kredita menja se u skladu sa tim.

Rastu kamate

Računica Pressa pokazuje da će, ukoliko se ostvare prognoze stručnjaka i euribor poraste, rata stambenog kredita od 50.000 evra biti veća za oko 20 evra (šestomesečni euribor plus marža banke od 5,5 odsto).

Izvršni direktor za sredstva Findomestik banke Ljilja Petrov objašnjava da evropska centralna banka zbog rasta inflacije u evrozoni povećava referentnu stopu.

- Isto radi što i naša centralna banka, pokušava da obuzda inflaciju koja je u martu dostigla 2,6 odsto. To se odražava i na porast euribora, odnosno kamate po kojoj poslovne banke pozajmljuju sredstva. Tako da će to direktno uticati i kod nas na visinu kamata kredita indeksiranih u evrima - ističe Ljilja Petrov.

Ona kaže i da je ova banka uradila projekciju kretanja euribora do kraja godine, pa se očekuje da šestomesečna vrednost dostigne 2,2 odsto.

- Aktuelna vrednost šestomesečnog euribora je 1,6 odsto, a očekuje se da će u poslednjem kvartalu ove godine porasti za oko 0,6 odsto. Tromesečni euribor po kome se srpske banke i zadužuju u inostranstvu doći će sa sadašnjih 1,25 na 1,81 odsto - naglašava ona.

U Komercijalnoj banci takođe ističu da će se sa rastom euribora povećati kamate kredita indeksiranih u evrima, dok u Intezi naglašavaju da neće doći do drastičnog povećanje kamatnih stopa.

- Visina kamatne stope za kredite sa varijabilnom kamatom vezanom za euribor usklađuje se sa promenom te stope. Međutim, ne očekuje se drastično povećanje kamatnih stopa - objašnjavaju u Intezi.

Da se ipak očekuje sve veći rast euribora, a samim tim i poskupljenje kredita u Srbiji, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković.

- Rast euribora svakako će povećati i kamate kredita indeksiranih u evrima u Srbiji. Bankarske pozajmice biće skuplje zbog promene euribora, ali tome treba dodati i veća izdvajanja obaveznih rezervi banaka po tom osnovu - istakao je Živković

Duplirana vrednost

Sa njim se slaže i saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić, koji kaže da je evrozona suočena sa rastom inflacije koja će biti sve veća, pa je primorana da povećava kamate.

- To znači veći trošak otplate kredita vezanih za evro. Porast euribora za jedan procenat uvećava ukupan dug koji ima Srbija za oko 300 miliona evra, a koji sada iznosi oko 30 milijardi evra. Veće opterećenje otplate kredita za građane i privredu je sigurno - navodi Nikolić.

On pominje i da je prošle godine u ovo vreme tromesečni euribor bio 0,6 odsto, i da se za godinu dana duplirao. Ako nastavi tim tempom, može se očekivati da se euribor već za dve godine vrati na vrednost koju je imao pre krize 2008. godine, a to je 4,6 odsto.


(Izvor : Press)

Top