Energetski efikasna gradnja

  • 19.10.2011.

Građane Srbije koji planiraju kupovinu stana očekuju značajne novine: nedavno su usvojeni novi pravilnici o energetskoj efikasnosti, čija se puna primena očekuje za godinu dana. Kvalitetnija gradnja podrazumeva skuplje kvadrate, ali i dugoročnu energetsku uštedu.


Nišlije priključene na daljinsko grejanje često su primorane da stanove dogrevaju ili sede u kaputima. Građani to, uglavnom, stavljaju toplani na teret. Međutim, dobar deo problema je i u lošoj izolaciji objekata.


To će se promeniti uvođenjem viših standarda kada je reč o izolacionim slojevima i stolariji. Propisi će se odnositi ne samo na nove objekte, već i na stare, na kojima se radi nadgradnja ili rekonstrukcija, a biće obavezujući i za investitora i za prodavca stanova.


"Propisi ih obavezuju da pribave energetski certifikat za taj objekat i da upoznaju kupca koliko će enegrije taj stan trošiti za grejanje, za zagrevanje potrošne vode i hlađenje", objašnjava Goran Vučković.


Uz nove mere, zgrade kao što je ona u Ulici Patrisa Lumumbe neće biti retkost.


"Ovde je specifična potrošnja 80 kvč. po kvadratnom metru godišnje, za razliku od objekata starije gradnje gde je specifična potrošnja 130 kvč./ m2, pa i više", ističe Milan Ogrizović, zamenik direktora Gradske toplane Niš.


Novi zahtevi poskupeće gradnju, ali će se to, kažu stručnjaci, dugoročno isplatiti.


Ukupna debljina zida  je 43 cm, navodi Gojko Jovanović, investitor: "Prozori su sa dva vakuuma i troslojnim ostakljenjem. Sve to poskupelo je gradnju za 15-20%."


Stanari su zadovoljni novim načinom gradnje. Iako je cena kvadratnog metra bila nešto viša, isplatilo se jer je u stano toplo i prijatno, kaže  Milena Milovanović: "Jedva čekam da toplana počne da naplaćuje po kalorimetru."
U objektima sa višim energetskim razredom, računi za grejanje trebalo bi da budu 30 do 50% manji nego sada, dok će na adrese sa lošijom izolacijom stizati znatno viši iznosi za plaćanje.

 

(Izvor: RTS)

Top