Dulić: Odbranićemo pravo na krov

  • 15.06.2011.

Ministar za prostorno planiranje o stanogradnji, nesuglasicama sa NBS, legalizaciji, konverziji: Za ovih mesec dana legalizovano je više objekata nego u poslednjih deset godina.

Pokrenut je još jedan projekat iz državnog programa masovne stanogradnje. Ovih dana biće angažovano Udruženje arhitekata Srbije, koje će na konkursu izabrati najbolja projektna rešenja za nove kvadrate u naselju ”Dr Ivan Ribar” na Novom Beogradu, kaže za ”Novosti” Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje. Gradilište će, kako najavljuje ministar, biti otvoreno u oktobru, a rok za izgradnju ovih 1.200 stanova je 16 meseci. Kvadrati će se prodavati po ceni od najviše 1.290 evra.

- Biće to moderna zdanja, a od arhitekata i studenata koji će se nadmetati na konkursu očekujemo najkreativnija rešenja i nadamo se da će naselje ”Dr Ivan Ribar” po izgledu, konceptu, urbanističkom rešenju, biti ponos srpske arhitekture. Građani koji su se prijavili Građevinskoj direkciji za kupovinu stanova u naselju ”Stepa Stepanović” na Voždovcu mogu sada, ukoliko žele, da se opredele za kvadrate na Novom Beogradu.

* Izgradnja stanova na Voždovcu dovedena je u pitanje zbog, kako su objavili pojedini mediji, malog broja potpisanih kupoprodajnih ugovora...

- Od 1.800 stanova, koliko je trenutno u ponudi, prodato je 700, a još 600 je u proceduri i te cifre najbolje demantuju navode u medijima. Nema sumnje da će se, kako naselje bude raslo, prodavati i ostali stanovi. Pokazalo se da građani imaju poverenja u ovaj državni projekat.

* Ipak, nove mere NBS, prema vašoj oceni, mogu ozbiljno da ugroze taj državni projekat. Imali ste sastanak sa premijerom Cvetkovićem i guvernerom Šoškićem, koji je ostao pri stavu da je za stambene kredite ubuduće neophodno učešće od 20 odsto...

- Siguran sam da ćemo naći rešenje koje neće ugroziti ovu građevinsku sezonu i koje će omogućiti kupcima da dođu do krova nad glavom prema uslovima koje je predvidela Vlada Srbije, a to znači učešće od 10 odsto. Mi razumemo potrebu da dinar ojača kroz različite mere monetarne politike, ali je uvek neophodno pažljivo sagledati posledice na konkretne privredne grane, koje zbog toga mogu da pretrpe veliku štetu. Država je prošle godine investirala ogroman novac i energiju da bi pomogla građevinskom sektoru da izađe iz krize. Jedna od najvažnijih mera bila je podsticanje stanogradnje. Merom NBS, taj projekat bi bio ugrožen.

* To bi pokolebalo i privatne investitore?

- Ove godine su privatni investitori konačno krenuli u stanogradnju, doduše stidljivo, i sa manje investicija nego pre krize, pa bi ih insistiranje na učešću od 20 odsto svakako pokolebalo. Većina građana u ovom trenutku nema toliko novca za učešće i mera NBS bi ih na duži vremenski period odvratila od kupovine stana. Još jedna loša građevinska sezona svakako bi doprinela da ogroman broj firmi propadne i radnici ostanu bez posla. Vlada nema ustavno pravo da se meša u nadležnosti monetarnih vlasti, ali ćemo svakako insistirati na tome da se pre donošenja mera obave konsultacije i urade procene o posledicama na privredne aktivnosti.

* Kako ocenjujete legalizaciju bespravnih objekata nakon izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji?

- Za ovih mesec dana legalizovano je više objekata nego u poslednjih deset godina. Svi oni predmeti za koje je predata kompletna dokumentacija završeni su u najkraćem roku, jer su se stekli zakonski uslovi. Važno je da na terenu profunkcioniše i sistem po kojem će lokalne samouprave u ime građana prikupljati neophodnu dokumentaciju. Beograd i Republički geodetski zavod postigli su dogovor po kojem će Sekretarijat za legalizaciju imati uvid u bazu podataka RGZ, i to će brzo da krene. To će, prema najavama gradskih vlasti, omogućiti hiljade rešenih predmeta u veoma kratkom roku. Ovog puta, legalizacija će uspeti.

* Kada će biti usvojena uredba o davanju državnog zemljišta u zakup, što je takođe važno za proces legalizacije?

- Republička direkcija za imovinu je pripremila uredbu, koja je prosleđena ministarstvima na mišljenje. To će biti poslednji podzakonski akt, koji će omogućiti da se reši značajan broj zahteva za legalizaciju.

* Lokalnim samoupravama još niste poslali uputstvo kako da primenjuju odluku Ustavnog suda kojom su pojedine odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada proglašene neustavnim, što koči legalizaciju nadzidanih kvadrata...

- Do kraja nedelje će biti prosleđeno uputstvo koje ćemo potpisati predsednik Ustavnog suda i ja, kao resorni ministar. Odluka Ustavnog suda se neće primenjivati retroaktivno i to je najvažnije za one koji su, zahvaljujući saglasnosti vlasnika stanova koji poseduju više od polovine ukupne površine zgrade, obezbedili krov nad glavom legalno ili im je rešen imovinsko-pravni osnov u postupku legalizacije. Pripremamo izmene i dopune Zakona o održavanju stambenih zgrada da bismo trajno i u interesu građana rešavali to pitanje u budućnosti.

* U Beogradu je bilo problema oko izdavanja građevinskih dozvola, kakva je sada situacija?

- U Beogradu su izdate građevinske dozvole za oko milion kvadrata, ali se gradilišta ne otvaraju, jer nema tražnje za stanovima i poslovnim prostorom. Izmenama zakona do maksimuma smo pojednostavili procedure za izdavanje dozvola. Mene brine to što nema rasta potražnje u onoj meri koliko je srpskoj građevini potrebno da bi imala uspešnu godinu, da bar malo nadoknadi gubitke.

U rudarstvu posao za desetine hiljada

* Koje novine planirate u sektoru rudarstva?

- U narednim godinama u rudarstvo treba da se uloži između dve i tri milijarde evra, da se ti prirodni resursi stave u funkciju ekonomskog razvoja i da se desetine hiljada ljudi zaposli. Prvi korak je da tokom ove godine, nakon donošenja novog zakona o rudarstvu i strategije koja će definisati rudna bogatstva od strateškog prioriteta, ponudimo istraživanje i eksploataciju najvećim svetskim i domaćim kompanijama pod uslovom da ulažu u najsavremenije tehnologije.

Završeno 400 konverzija, verujem u sladu sa ustavom

* Koliko je novca prikupljeno od konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem?

- Mi te podatke nemamo, jer je reč o prihodima lokalnih samouprava i Fonda za restituciju. Do sada je završeno oko 400 konverzija uz naknadu. Ovih dana očekujem usvajanje nove uredbe o konverziji. Raduje me odluka Beograda da svojim aktom o zoniranju odredi tržišnu vrednost zemljišta i na taj način maksimalno ubrza postupak konverzije uz naknadu. * Strahujete li od mogućnosti da Ustavni sud proglasi neustavnim odredbe Zakona koje se odnose na konverziju uz naknadu? - Ne. Verujem da je zakon u skladu sa Ustavom, jer se ne radi ni o kakvoj reviziji privatizacije, niti diskriminaciji, već o naplati nečega što nije bilo u prometu tokom privatizacije.

 

(Izvor : Novosti)

Top