Dugo putovanje do dozvole

  • 31.10.2011.

Prema procesu dobijanja građevinskih dozvola, Beograd je na 16. mestu u jugoistočnoj Evropi. Nadležni u Beogradu kažu da su procedure ubrzane i da je samo u ovoj godini izdato dozvola za gradnju za više od milion kvadrata. Najbolje plasirani grad iz Srbije je Zrenjanin.


Prema izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja u jugoistočnoj Evropi, najlakše je početi posao i registrovati vlasništvo u Bitolju, dobiti građevinsku dozvolu u Prištini, a realizovati ugovor u Zrenjaninu. U poslednje tri godine, u reformama i olakšavanju poslovanja najviše je odmakla Makedonija.


Da bi neka firma u Beogradu započela posao, potrebna su joj 23 dana i 11 procedura. U Makedoniji, u Bitolju, duplo manje dana i tek neznatno manji broj procedura. To je samo jedan od kriterijuma zašto Bitolj, prema analizi Svetske banke, ima najbolje uslove poslovanja, dok je Beograd na 16. mestu.


Najbolje plasirani grad iz Srbije je Zrenjanin. U odnosu na Beograd, kada je reč o prestonicama, lakše je poslovati u Skoplju i Tirani, a teže u Podgorici, Zagrebu, Banja Luci i Sarajevu.


"U Beogradu se, posle 20 procedura i 279 dana dobija građevinska dozvola i zbog toga je Beograd na 16 mestu. Objašnjenje lošeg rangiranja nalazi se i u visini troškova za izdavanje građevinskih dozvola", kaže Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.


Kovačević navodi da su u Sarajevu i Zagrebu troškovi tri puta manji, manje je i procedura, ali treba više dana da bi se izdala dozvola.


Nadležni u Beogradu kažu da su procedure ubrzane i da je samo u ovoj godini izdato dozvola za gradnju za više od milion kvadrata.


Milan Vuković, sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda, navodi je prema njihovoj evidenciji potrebno 130 dana za izdavanje građevinskih dozvola.


U Zrenjaninu kažu da investitori brže dolaze do dozvola zbog organizacije poslovanja. Predrag Stankov, pomoćnik gradonačelnika, kaže da je gradonačelnik Zrenjanina napravio kancelariju za lokalno ekonomski razvoj, jer su shvatili da samo na taj način mogu doći do investitora i da je to do sada dalo dobre rezultate.


Ukoliko se poredi na svetskom nivou, Srbija je na samom začelju po dužini izdavanja dozvola i to na 175. mestu od 183.


Goran Rodić iz Udruženja za građevinu Privredne komore Srbije kaže da je problem administracija koja ne zna da objasni šta treba i šta je potrebno za licenciranje investitora.


Ministarstvo za prostorno planiranje traži objašnjenje od Svetske banke kako u poslednja četiri godišnja izveštaja uvek pominje 279 dana za dobijanje dozvola za gradnju, kao i 19 procedura iz nevažećeg zakona o izgradnji.


U Svetskoj banci za RTS kažu da Srbija radi na pojednostavljivanju procedura, ali da je njihova analiza od juna prošle do maja ove godine pokazala da je broj dana i broj procedura za izdavanje dozvola ostao isti.

 

(Izvor: RTS)

Top