Dug koči povraćaj imovine

  • 15.06.2011.

Država će kroz javnu raspravu tokom leta pokušati da pronađe rešenje za vraćanje oduzete imovine. Restitucija uvećava budžetski minus za tri milijarde evra.

Okrugli sto povodom mogućih rešenja pitanja povraćaja imovine otete posle Drugog svetskog rata u sredu predstavnici vlasti označavaju kao početak javne rasprave o mogućim rešenjima budućeg zakona o restituciji. Konkretan predlog, kako saznaju "Novosti", još ne postoji.

- Postoje osnovne smernice koje bi trebalo da budu osnov budućeg zakona i njih će na skupu "Evropski pravni i politički forum" izneti potpredsednik Vlade Božidar Đelić - tvrdi izvor "Novosti" iz Vlade. - Međutim, računica po kojoj bi donošenje zakona možda moglo u narednih pet godina da podigne nivo javnog duga Srbije za čitavih deset odsto, odnosno za oko tri milijarde evra, ozbiljno brine sve nadležne za makroekonomsku stabilnost. Na tu opasnost je nedavno predstavnike vlasti upozorio i MMF.

Ipak, jasno je da, što zbog pritiska evropskih institucija, što zbog svesti o neophodnosti rešenja problema zbog građana koji očekuju povraćaj, a kojih je danas više od 100.000, Vlada je svesna da u kratkom roku mora doneti zakon.

- Nadležni u Vladi odlučili su da na pregovarački sto stave sve moguće opcije - tvrdi izvor "Novosti". - Ideja je da se naturalna restitucija izvrši gde je to moguće, a što se uglavnom može primeniti na poljoprivredno zemljište. U ostalim slučajevima išlo bi se na emitovanje državnih obveznica, po ugledu na one koje su primenjene u slučaju izmirenja obaveza prema štedišama kojima su ulozi ostali zarobljeni u propalim bankama devedesetih godina.

I dalje su vlasti najbliže rešenju koje je primenila Mađarska. Ova zemlja je početkom devedesetih godina prošlog veka primenila model izdavanja kompenzacijskih vaučera za oko pet miliona građana koji su potraživali ranije oduzetu imovinu. Ali, vaučeri su podeljeni pre nego što je u ovoj zemlji izvršena privatizacija, pa je deo starih vlasnika uglavnom vaučere iskoristio da, plaćajući državnim vrednosnim papirima, kupe svoje staro vlasništvo.

Različite procene

Podaci o tome koliko će, zapravo, novca biti potrebno za obeštećenje bivših vlasnika nacionalizovane imovine su, zavisno od izvora, potpuno različiti. Tako, Mreža za restituciju veruje da je za to potrebno oko 2,5 milijardi evra, dok je Poreska uprava svojevremeno izašla sa procenom da za okončanje ovog posla treba između 100 i 220 milijardi evra.

 

(Izvor : Novosti)

Top