Država nudi novac, vlasnici bi stanove

  • 30.07.2011.

Restitucija na papiru - Budući zakon nudi obeštećenje starim vlasnicima u naturi ili putem državnih obveznica i u novcu. Restitucija u praksi - Kamen spoticanja između države i vlasnika je to što se nigde ne spominje zamena za nove nekretnine

Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine trebalo bi da bude usvojen u septembru, a pre toga će biti pokrenuta javna rasprava, najavio je juče potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Nacrt je juče konačno predstavljen u Skupštini, a stari vlasnici oštro su negodovali zbog onoga što im država nudi.

udući zakon nudi obeštećenje starim vlasnicima u naturalnom obliku ili putem državnih obveznica i u novcu. Ono što će sigurno biti kamen spoticanja između države i vlasnika je to što se nigde ne pominje mogućnost zamene otuđene imovine novim nekretninama, što je bio osnovni zahtev udruženja koja okupljaju naslednike otete imovine posle Drugog svetskog rata.

Mnogo izuzetaka

Božidar Đelić je najavio da bi, posle usvajanja zakona, već od 2012. godine Srbija trebalo da počne da vraća imovinu, a za to bi iz budžeta bile odvojene dve milijarde evra dok traje restitucija, odnosno na godišnjem nivou oko 100 miliona evra.

- Ovaj zakon je bitan uslov za ulazak u EU, ali se njim takođe ispravlja nepravda koja je učinjena vlasnicima otete imovine. Zakon je osmišljen i tako da ne ugrožava stabilnost države - objasnio je Đelić.

On je kazao da će vraćanje imovine u naturi biti prioritet, gde god za to postoje uslovi, a ukoliko to nije moguće, biće izdavane obveznice koje će stići za naplatu u roku od 20 godina. Prve isplate bi trebalo da počnu od 2015. godine. Što se tiče isplate u novcu, vlasnicima bi bilo ponuđeno deset odsto od pune cene imovine.

U nacrtu zakona, koji će po svoj prilici biti kritikovan, piše da vlasnici neće moći da dobiju naknadu za oteto zemljište koje je sada u javnoj svojini, za zgrade koje služe za državne delatnosti, kao i mesta na kojima su izgrađene škole, zdravstvene ustanove i ustanove kulture. Bez naknade će ostati i ljudi čije su građevine u međuvremenu privatizovane ili pretvorene u diplomatska predstavništva.

Član zakona kojim se država ograđuje od povraćaja imovine glasi i da se poljoprivredno zemljište neće vraćati ukoliko je na njemu izgrađen sistem za navodnjavanje, podignut višegodišnji zasad ili na kojem je već izgrađen put. Ni preduzeća koja su postala državna ne mogu biti vraćena bivšim vlasnicima.

- Za restituciju će biti izdvojeno sedam odsto bruto domaćeg proizvoda - rekao je Đelić, i napomenuo da ima najviše zahteva za vraćanje poljoprivrednog zemljišta.

Vlasnici nezadovoljni

Dragana Milovanović, predsednica Lige za zaštitu privatne svojine, kaže da zakon u ovom obliku nikako ne odgovara vlasnicima oduzete imovine.

- Oni i dalje guraju ljudima pod nos te državne obveznice, koje su samo omča oko vrata za građane koji traže svoju imovinu. Taj zakon mora da bude usklađen sa Zakonom o vraćanju poljoprivrednog zemljišta i Zakonom o vraćanju crkvene svojine, koji sasvim dobro funkcionišu. Ukradeno mora da se vrati ili da se zameni. Ako su, recimo, nekom ukradena kola a policija ih pronađe, onda ih vraća vlasniku. Država vrlo dobro zna zašto Evropska unija insistira na zakonu: strani investitori neće ulagati u Srbiju ako postoje bilo kakvi nerešeni imovinski odnosi - kazala je Dragana Milovanović.

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić više puta je govorio da bi stari vlasnici otuđene imovine bili zadovoljni kada bi im država dala nove stanove čiju izgradnju subvencioniše država.

Šta se vraća vlasnicima:

- Izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište
- poljoprivredno zemljište
- šume i šumsko zemljište
- postojeće stambene i poslovne zgrade
- stanovi i poslovne prostorije
- pokretne stvari

Ko IMA pravo na povraćaj imovine:

- Bivši vlasnik oduzete imovine ili njegovi zakonski naslednici
- Zadužbina, odnosno njen pravni sledbenik
- Strani državljanin, ako postoji reciprocitet (mogućnost sticanja
i nasleđivanja prava svojine)

Ko NEMA pravo na povraćaj imovine:

- strani državljani za koje je obavezu obeštećenja preuzela strana država po osnovu međunarodnog ugovora
- strani državljani koji su obeštećeni ili im je pravo na vraćanje imovine priznato pravom strane države
- osoba koja je pripadnik okupacionih snaga

Građani, šaljite predloge

Postupak vraćanja imovine vodiće Direkcija za restituciju, a zahtev za povraćaj može da podnese bivši vlasnik ili njegovi zakonski naslednici. Zainteresovani građani svoje predloge izmene Nacrta zakona o vraćanju oduzete imovine mogu da upute na sajtove Ministarstva finansija i zvanični sajt Vlade Srbije.

 

(Izvor : Press)

Top