Domaćim okupatorima vraćaju imovinu

  • 21.09.2011.

Zakon o restituciji predviđa da se strani državljanin, koji je bio okupator nema pravo da mu se vrati oduzeto. Nejasno šta će biti sa domaćim okupatorima.


Ukoliko bi se usvojio ovaj amandman, u Srbiji bi i potomcima Nedića i Ljotića, ali i svih onih koji su služili Hitleru, ubijali Srbe po Beogradu, napravili logor Banjica, imali pravo da dpbiju imovinu nazad, jer nisu bili strani okupatori.


Meho Omerović, poslanik i funkcioner SDPS-a najavljuje da će podneti amandman da se osim pripadnika okupacionih snaga i njihovi saradnici i oni koji su služili okupatoru za vreme Drugog svetskog rata izuzmu iz povratka imovine.


Predlogom Vlade, kaže Omerović, onaj ko se od prvog trenutka borio s Nemcima protiv partizanskog komunističkog pokreta, ili onaj ko je u Beogradu sarađivao, šurovao, trgovao, bogatio se, sada ima to pravo.


“To je naprosto silovanje istorije i mislim da je skandal da Vlada Srbije takav amandman želi da proturi kao kukavičje jaje jer je to uslov jedne male stranke” , kaže lider SDPS-a.


Ako je to uslov, dodaje Omerović, da bismo usvojili zakon o restituciji i tako ušli u EU, onda hvala i na toj EU.


Po amandmanu koji Vlada predlaže, da se određenim papirom dokazuje pravo na povratak imovine, Omerović pita ko će i na osnovu kojeg papira da nam dokaže da je bilo nasilno priveden u nacističku službu.


“Mi na ovaj način uvodimo nepravdu čak i prema onima koji su bili mobilisani u četničke jedinice. Na hiljade je srpskih seljaka kojima je Drugog svetskog rata u dvorište tokom banuo ovaj ili onaj i mobilisao ih, izgubli su glavu za dva-tri dana ne dobivši ni pušku, ne ispalivši ni metak, ali su poginuli u četničkim jedinicama i nemaju pravo ni na kakvu rehabilitaciju i nasleđe, ako im je imovina oduzeta” , objašnjava Omerović.


Kako kaže za njega svako ko je sarađivao sa Hitlerom, da li je Hortijevac, folksdojčer, pripadnik Handžar divizije, ballista, ravnogorac, Ljotićevac ili sledbenik Koste Pećanca, služio je i bio saradnik Adolfa Hitlrea.


Danas, odlučan je Omerović, ne može se zbog koalicionih partnera, koji su iz ove ili one nacionalne manjine, da se prave ustupci na uštrb istorije.

 

(Izvor: B92)

Top