Do uvida u registar za par sekundi

  • 15.06.2011.

Grad Beograd i Republički geodetski zavod potpisali su juče protokol koji će omogućiti brže rešavanje predmeta u postupku legalizacije i olakšati izdavanje građevinskih dozvola.

Poslovno-tehnička saradnja će korišćenjem internet aplikacije Gradskoj upravi i Sekretarijatu za legalizaciju omogućiti besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda za područje Beograda. Kako za Press kaže Danilo Bašić, predsednik opštine Palilula, primena protokola će biti od velike koristi i sugrađanima.

- Odsad će svi brže i lakše dolaziti do izvoda iz katastra nepokretnosti i kopije plana zgrade, dva dokumenta neophodna za izdavanje građevinskih dozvola, koji su potrebni za svaku gradnju, nadogradnju i adaptaciju objekata. Takođe, građani koji žele da provere ko je vlasnik stana ili zemljišta koje žele da kupe to će moći mnogo jednostavnije da urade - tvrdi Bašić, i dodaje da je stanovnicima Palilule to već nekoliko meseci omogućeno u Uslužnom centru koji se nalazi u zgradi opštine.

Iz Sekretarijata za legalizaciju navode da će se primenom ovog protokola predmeti u postupku legalizacije objekata na području grada rešavati brže i kvalitetnije, a u Savskom vencu, opštini koja je još početkom godine sklopila ugovor o saradnji sa RGZ-om, za Press objašnjavaju da saradnja ima značajan finansijski efekat.

- Protokol će uštedeti novac i gradu i samim opštinama s obzirom na to da je ranije plaćano za svaki pojedinačni upit, koji je prilično skup. Takođe, ovim se drastično skraćuje procedura, dok je na osnovu upita trebalo i nekoliko nedelja da se stekne uvid u registar, sada je to moguće za par sekundi. Uz to, proverom vlasništva opštine će na najbolji način moći da planiraju korišćenje imovine na svojoj teritoriji - navodi Nemanja Petrović, pomoćnik predsednika opštine Savski venac.

Republički geodetski zavod je i do sada građanima izlazio u susret tokom postupka legalizacije tako što je za objekte za koje je izdata građevinska i upotrebna dozvola omogućio popust od 70 odsto prilikom plaćanja naknade za upis u katastar nepokretnosti.

Fakti

- Rešavanje predmeta u postupku legalizacije
- Izdavanje građevinskih dozvola
- Uvid u katastar nepokretnosti


(Izvor : Press)

Top