Do kredita bez odlaska u banku

  • 19.08.2011.

Novi model predviđa biranje ponuda za zajam preko mobilnog telefona i provajderske kuće.

Vi ste, na primer, na Sunčevom bregu i odmarate se, ali vidite i poželite da kupite nešto za šta nemate dovoljno sredstava. I onda uzmete mobilni telefon u ruku, uspostavite kontakt sa provajderskom kućom preko koje koristite Internet i zatražite kredit. Ona potom svim bankama prosledi vašu želju za kreditom, a od 33 banke, koje posluju u Srbiji, od nekoliko njih dobijete ponude. Korisnik, nakon toga, izabere ponudu koju smatra najboljom i tek tada ode u banku da potpiše ugovor. Tako ukratko izgleda model mobilnog bankarstva koji je osmislio informatičar mr Branko Nikolić.

Može delovati kao daleka budućnost, ali razvoj informacionih tehnologija će, procenjuje on, doneti inovacije i u odnosu klijenta i banke.

– Suština ovog modela, koji se može nazvati i bankarstvo sa „tri ge” poslovanjem, odnosno, mobilno kućno bankarstvo, jeste da je potrošač u centru pažnje. On sada ima priliku da bira kredit bez vezivanja za banku unapred. On dobija ponude koje procenjuje. I tek tada bira finansijsku instituciju. To može da važi i za pojedince i za firme. Bitno je, osim toga, naglasiti da u ovom modelu, klijent ništa ne plaća unapred i slobodno nastupa prema bankarskom sektoru. Tek kada se on proveri u kreditnom birou i potpiše ugovor, banka plaća uslugu provajderskoj kući – kaže Nikolić.

Uštede i benefiti bi, kaže on, mogli da budu višestruki. Najpre su tu brzina komunikacije i ušteda vremena. Više klijenata bi moglo da bude usluženo za kraće vreme, a nema ni dolaska na šalter samo da bi se korisnici raspitali i dobili ponudu.

– Glavna prednost je u tome što se čitav bankarski sektor na jednoj teritoriji objedinjava i vezuje za provajdera, pa vi kao potrošač tačno znate gde ćete da odete da „surfujete” i šta ćete da vidite – objašnjava on, dodajući da bi to, ipak, morao da bude veliki i pouzdan provajder koji može da objedini čitav bankarski sektor.

Da li u Srbiji ima takvog?

Nikolić kaže da je stupio u kontakt sa pojedinim provajderima u našoj zemlji, ali oni su mu rekli da nema dovoljno para za takav projekat, a sličan je odgovor stigao i iz inostranstva. Nije lako uspostaviti sistem mobilnog bankarstva. Ali, naš sagovornik ocenjuje da bi to trebalo da dođe kao logična posledica razvoja tehnologije i samo je potrebno naći zainteresovanog investitora.

(Izvor: Politika)

Top