Dnevnica za građevince 600 RSD

  • 15.02.2012.

Sindikati u Srbiji su potpisali Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i građevinsku industriju koji treba da smanji rad na crno.


Ugovor, u trajanju od dve godine, potpisalu su predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" i Unije poslodavaca Srbije.


Ugovor, kojim je obuhvaćeno oko 40.000 zaposlenih i par hiljada poslodavaca, u Beogradu su potpisali i predsednik Unije poslodavaca Srbije za granu građevinarstva Zoran Mišeljić, kao i predsednik Granskog sindikata građevine, gradjevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede "Nezavisnost" Saša Simić.


"Novi ugovor je po odredbama isti kao prethodni, jer predviđa da izdvajanja za topli obrok budu najmane 20 odsto iznosa minimalne zarade u Republici, što je oko 3.600 dinara, kao i regres u visini 70 odsto minimalne zarade u zemlji", kazao je Vuković.


On je dodao da je tim kolektivnim ugovorom predviđeno i da za rad na terenu građevinari dnevno dobijaju 1,5 odsto prosečne plate u zemlji, što je između 500 i 600 dinara.


Vuković je podsetio da je prethodni poseban kolektivni ugovor građevinara koji su potpisali sindikati i poslodavci važio godinu dana i da ga je poštovalo više od 70 odsto poslodavaca.


Prema njegovim rečima, ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću poslat je zahtev da proširi dejstvo novog ugovora, što bi, kako očekuje, moglo da se desi do kraja meseca.


Vuković je rekao da bi na taj način ugovorom bilo obuhvaćeno oko 100.000 radnika u građevinarstvu i oko 10.000 poslodavaca.

 

(Izvor: B92)

Top