Broj izgrađenih stanova smanjen za 38,5 odsto

  • 24.11.2011.

Iako ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, tvrdi da se posle donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji prosečno vreme za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji sa 280 svelo na 160 dana, broj izdatih dozvola nije povećan a ove godine manje je i izgrađenih stanova u odnosu na lane, saznaje Danas.


Procedura za dobijanje građevinskih dozvola je zaista smanjena. U zakonodavnom smislu tu je svakako došlo do pomaka, međutim u praksi se stvari nisu pomerile sa „mrtve tačke“, odnosno delimično su se i pogoršale. Naime, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku iz septembra, broj izgrađenih stanova smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za 38, 5 odsto. Prema tome ne možemo da konstatujemo da je zabeležen pomak. Do napretka je svakako došlo kada je reč o projektima od nacionalnog značaja, odnosno u izgradnji mostova, obilaznica i slično. Međutim, te objekte uglavnom rade strane kompanije, tako da se ne može reći da srpska građevinska industrija ubira značajnije prihode u toj oblasti - kaže za Danas Saša Simić, predsednik Granskog sindikata građevine, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede „Nezavisnost“.


Prema njegovim rečima građevinska industrija u Srbiji je u stagnaciji i da bi se to promenilo potrebno je izmeniti dosta stvari.


Kada to kažem prvenstveno mislim na smanjenje poreskih stopa i učešća u kreditima koje banke odobravaju za kupovinu stanova. Takođe, potrebno je eliminisati sve prepreke zbog kojih investitori izbegavaju ulaganje u stanogradnju. Osnovna primedba stranih investitora je da ne žele da ulože novac u građevinsku industriju u Srbiji, jer je administracija spora i korumpirana - ističe Simić.


Dušan Vuković, predsednik Samostalnog sindikata građevine ističe da nova zakonska rešenja u sektoru građevine nisu razlog za pad građevinske proizvodnje.


Odgovor kojom brzinom se izdaju građevinske dozvole pre svega treba potražiti u organima lokalne samouprave. Ono što svakako utiče na lošije rezultate u građevinskoj industriji su činjenica da se PDV mora plaćati po isporučenoj a ne realizovanoj fakturi, a sa druge strane i broj kupaca stanova je smanjen posle odluke Narodne banke Srbije da se poveća obavezno učešće u kreditima koje odobravaju banke. Dok se te stvari ne eliminišu, teško se može govoriti o bilo kakvim boljim rezultatima - poručuje Vuković.


Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić ističe da je prosečno vreme u kojem se izdaju dozvole, u lokalnim samoupravama u kojima su doneti svi planovi, iznosi između 80 i 130 dana. Prema podacima Svetske banke, međutim, za izdavanje dozvola u Srbiji potrebno je 280 dana, zbog čega je naša zemlja po uslovima poslovanja pala još za četiri mesta, na 92. poziciju od ukupno 183 ocenjivane države. Najlošije rezultate imala je upravo u proceduri izdavanja građevinskih dozvola, i po tom kriterijumu je osma od pozadi, ali ministar Dulić objašnjava da su prilikom rangiranja, verovatno korišćene procedure iz starog zakona. Dulić je kazao da u proceni nije uzeto u obzir ni da je od 2008. smanjen broj procedura neophodnih za dobijanje građevinske dozvole sa 27 na trenutnih 16, kao i smanjena cena građevinske dozvole. On je naveo da se resorno ministarstvo suprotstavilo „aljkavo urađenom“ izveštaju SB, jer je „želelo da zaštiti Srbiju“.


Izveštaj SB čitaju investitori koji žele da dođu u Srbiju i kada vide takav podatak, verovatno ustuknu ili razmisle da li bi došli - istakao je Dulić.

 

(Izvor: Danas)

Top